Nederlands Fotomuseum – Çiğdem Yüksel: Je moest eens weten.

De eerste generatie vrouwen uit Turkije in Nederland

Vanaf eind jaren zestig kwamen de eerste vrouwen uit Turkije naar Nederland om hier een nieuw leven op te bouwen. Hoe zagen die levens eruit? We weten er maar weinig van. De tentoonstelling ‘Je moest eens weten’ en de gelijknamige publicatie van fotograaf en kunstenaar Çiğdem Yüksel, vertellen de verhalen van deze vrouwen. De tentoonstelling is te zien in van 28 september 2024 tot en met 25 mei 2025 in het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam.

Şerife Polat, geboren in 1939 Foto: Çiğdem Yüksel, 2023

Bij de foto hierboven

Na ongeveer vijf maanden in Nederland begon ik me te vervelen. Ik hoorde dat andere vrouwen uit Turkije werkten, zij hadden het over Verkade, daar wilde ik ook aan de slag. De broer van mijn vader vond me veel te mager om te gaan werken, maar mijn man vond het prima. Ik stond aan de lopende band bij de chocolade en de bonbons. Ik vond het leuk.

Ik heb nog een foto van mijn twaalfjarig jubileum. Familieleden mochten daar ook aanwezig zijn. Ik kreeg een frituurpan cadeau. Thuis had ik niks te doen, maar met mijn collega’s vloog de tijd voorbij. Ze waren mijn broeders en zusters.

Şerife Polat (derde van rechts) met haar collega’s van de Verkadefabriek in Zaandam, de foto is vermoedelijk ergens tussen 1975 en 1979 genomen. Prive album

Je moest eens weten is een project van Prospektor, samengesteld door Yüksel in samenwerking met gastcurator Frederiek Biemans, Iris Bergman, persoonlijke assistente van Bertien van Manen en curator Frits Gierstberg van het Nederlands Fotomuseum. Het Fotomuseum nodigt iedereen uit om deze indrukwekkende en belangrijke tentoonstelling te bezoeken en kennis te maken met de verhalen van deze bijzondere vrouwen.

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam waakt over het Nederlands fotografisch erfgoed van nu en van de toekomst en maakt dit toegankelijk voor het publiek in al zijn verscheidenheid. Hierbij plaatsen we de fotografie altijd in een actuele context. Bij alles wat we doen, staan de kernwaarden beeldbepalend en betrokken centraal.

Fotograaf Çiğdem Yüksel
Je moest eens weten. De eerste generatie vrouwen uit Turkije in Nederland
Nederlands Fotomuseum 28 sept 2024 tm 15 mei 2025

Çiğdem Yüksel is een Turks-Nederlandse beeldend kunstenaar en fotograaf. In haar werk richt Yüksel zich op de invloed van fotografie op ons collectieve geheugen. Ze begon haar carrière in de fotografie bij de Volkskrant. In 2017 won ze de prestigieuze Zilveren Camera-award voor haar portretserie van Syrische kindvluchtelingen die werkten in textiel- en schoenfabrieken in Turkije.