RIVM: pak slijtende autobanden aan, de grootste bron van microplastics
Slijtende autobanden zijn de grootste bron van microplastics in het Nederlandse milieu. Wissel banden daarom eerder en reinig ook buiten de steden het afvoerwater van autowegen, aldus het RIVM in een nieuw onderzoeksrapport.
Van de hoogste bergpieken tot de diepzee, tot de bloedbaan van de mens: overal treffen onderzoekers kleine plastic deeltjes aan. Hoe ongezond deze microplastics zijn, is nog altijd onduidelijk, al zijn wetenschappers er niet gerust op. Duidelijker is al dat ze ecologische schade aanrichten. Daarom bracht het RIVM in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in kaart waar microplastics in Nederland vandaan komen en welke maatregelen helpen.
Autobanden staan op de eerste plaats, concludeert het RIVM op basis van modelberekeningen. Jaarlijks belandt alleen al door het slijten van de banden tussen de 8- en 19 duizend ton aan kleine stukjes rubber in het milieu. Hierna volgen de plastic korrels waarmee de industrie plastic producten maakt, daarna zwerfafval.
Ook de slijtage van kunststoffen in verf en kleding dragen fors bij aan vervuiling met microplastics (deeltjes kleiner dan 5 millimeter). De conclusies van de studie sluiten aan bij ander recent onderzoek naar de herkomst van microplastics, onder meer van onderzoeksinstituut TNO.