Nederlanders gooien 20 procent minder voedsel weg dan een paar jaar geleden

De slotshow van L1 Samen voor de Voedselbank” by L1mburg is licensed under CC PDM 1.0

Nederlanders gooien minder voedsel weg dan een paar jaar geleden. In de gehele voedselketen ging in 2022 gemiddeld 129 kilo aan voedsel per inwoner de prullenbak in, blijkt uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Dat is 20 procent minder dan twee jaar daarvoor.

Voedselverspilling tegengaan heeft voor zowel mens als milieu een rits aan voordelen. Volgens kenniscentrum Milieu Centraal gooien Nederlanders voor ruim 100 euro aan eten per jaar weg. Bij minder voedselverspilling hoeft bovendien minder voedsel geproduceerd te worden, waardoor kostbare landbouwgrond en grondstoffen ergens anders voor gebruikt kunnen worden.

In Nederland lijken bewustwordingscampagnes en andere pogingen om voedselverspilling tegen te gaan zich uit te betalen. Binnen de hele voedselketen is afgelopen jaren minder voedsel weggegooid. Tussen 2020 en 2022 werd de grootste winst behaald aan het begin van de voedselketen: boeren en vissers gooiden een derde minder weg. De meeste verspilling vindt nu nog plaats in de voedselverwerking en door huishoudens.