Tijgermug gesignaleerd in Delfshaven Rotterdam

Asian Tiger Mosquito.png” by Susan Ellis, Bugwood.org is licensed under CC BY 3.0

De tijgermug is een mug die niet thuishoort in Nederland. Ze komen soms mee met internationale transporten en vakantiegangers. In landen waar de tijgermug veel voorkomt, dragen ze soms virussen over. Daarom willen we ze liever niet in Nederland hebben. Signaleer je een tijgermug in je buurt of wijk? Vraag dan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om het beestje te komen bestrijden.

Hoe meld je de tijgermug?
Zie je een tijgermug? Probeer de mug te vangen of dood te slaan. Maak dan een aantal foto’s van deze mug tegen een neutrale achtergrond, zoals een muur of stuk papier. Dit kan prima met de meeste smartphones. Let erop dat het streepje op de rug goed zichtbaar is.

Voeg de foto’s toe aan je melding. Bewaar de mug voor mogelijk onderzoek in een potje. Het potje moet vanbinnen goed droog zijn. Je meldt de tijgermug bij de NVWA via Aziatische tijgermug | Muggen, knutten en teken | NVWA

Kan ik ziek worden van een steek van de tijgermug?
De kans dat je nu een infectieziekte als knokkelkoorts en chikungunya oploopt is klein. Deze ziekten komen op het moment niet bij ons voor en de tijgermug is nog geen vaste bewoner in dit gebied.

Het kan zijn dat je de steek van de tijgermug als pijnlijk ervaart. En soms roept deze heftige reacties op. Maar niet bij iedereen is de reactie even sterk en verschilt deze niet met andere muggen.

Meer weten over de tijgermuggen en andere muggen? Tijgermuggen (ggdleefomgeving.nl)