Meer garantie nodig voor nieuwbouw sociale huur

construction site, housebuilding, to build
Photo by Hans on Pixabay

In de Tweede Kamer pleitte de Woonbond voor meer sociale huurwoningen bij alle nieuwbouw de komende jaren. Het wetsvoorstel dat hier de norm voor bepaalt is te zwak.

In een zogenaamd ‘rondetafelgesprek’ nodigde de Tweede Kamer afgelopen woensdag belangenorganisaties uit. Dit om hun advies te horen over de nieuwe ‘Wet Versterking regie volkshuisvesting‘. Met deze wet wil de minister beter kunnen bepalen hoeveel woningen er gebouwd worden, en op welke plek en voor wie.

Meer regie is goed, minder sociale huur niet

In zijn betoog aan Tweede Kamerleden zei Zeno Winkels, directeur van de Woonbond, dat het goed is als de overheid meer regie voert over de woningbouw. Maar hij was kritisch op de norm dat slechts 30% van alle nieuwbouw sociale huur moet zijn en dat gemeenten hiervan af mogen wijken. Op lange termijn leidt dit er volgens Winkels toe dat het percentage sociale huurwoningen afneemt, terwijl de wachtlijsten op dit moment al veel te lang zijn.

Wet wijkt af van landelijke afspraken

Met de Nationale Prestatie Afspraken kwam de Woonbond tot een akkoord met de minister en de koepel van woningcorporaties (Aedes). Dit om te regelen dat er genoeg sociale huurwoningen bij komen, vooral in gemeenten met weinig sociale huur. Er werd afgesproken dat die gemeenten sociale huur moeten toevoegen. Totdat 30% van alle woningen uit sociale huur bestaat. Ook werd afgesproken dat gemeenten met relatief veel sociale huur niet verplicht mogen worden om juist minder sociale huur te realiseren.

Garanties voor voldoende sociale huur geschrapt

In het wetsvoorstel dat de Tweede Kamer nu behandelt zijn deze beide afspraken geschrapt, zonder overleg met de Woonbond. Terwijl dit cruciale elementen zijn om de bouw van voldoende sociale huurwoningen te garanderen. De Woonbond is dan ook tegen deze wijzigingen. De overheid moet de gemaakte afspraken in de Nationale Prestatie Afspraken nakomen.

Rondetafelgesprek terugkijken

Je kunt het betoog van Winkel terugkijken op debatdirect.tweedekamer.nl