Boerenslimheid: Grondboeren beuren komend jaar 2,157 miljard euro fiscaal voordeel

Young cows in meadow” by Natubico is licensed under CC BY-SA 3.0

Column Frank Kalshoven

Wat hebben we nou weer aan onze boerenkar hangen? Ik ga het niet doen hoor, maar ik begin te vermoeden dat ik de komende 52 weken uitsluitend stukjes zou kunnen schrijven over rare uitzonderingen voor boeren. Over extra rechten die zij of hun ondernemingen hebben; over minder plichten. Dat gaan we niet doen – wees gerust – maar de ‘landbouwvrijstelling’ van deze week is wel een bijzonder fraai vertoon van lobbykracht van de landbouwsector.

Wat is de landbouwvrijstelling? Boeren zijn vrijgesteld van het betalen van belasting over winst die ze maken bij het verkopen van grond (aan andere boeren). Dit is de kern van de zaak.

Geldt dat dan niet voor andere bedrijven? Nee, als die een (boek)winst maken op een bedrijfsmiddel is over die winst belasting verschuldigd. En dat vrijstellen van belasting geldt evenmin bij winst op grondverkoop door bedrijven die geen boer zijn.

De regeling is dit voorjaar geëvalueerd door onderzoeksbureau SEO, in opdracht van de ministeries van Landbouw en Financiën. Ik citeer de volledige samenvatting:

Frank Kalshoven MeJudice, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Daar is geen woord Frans bij. Weg ermee!