Drie jaar lang is de Centrale Bibliotheek dicht, maar er komt een tijdelijke vestiging (en die is bijzonder)

© Bibliotheek Rotterdam 2024 Alice Vlaanderen als directeur bij Bibliotheek Rotterdam

De komende jaren gaat de Centrale Bibliotheek flink op de schop. Een mega-renovatie van 150 miljoen euro. Directeur Alice Vlaanderen (62) kijkt er nu al naar uit om de nieuwe bieb te openen voor het publiek. ,,Wil voor mijn pensioen nog het lintje knippen met de koning.”

[…] De bibliotheek gaat vanaf 2025 voor drie jaar haar deuren sluiten. Een lange periode maar het moet, zegt Vlaanderen. In alles is het gebouw uit 1983 verouderd. ,,Van het interieur, tot installaties, de roltrappen. Echt alles gaat eruit straks. Ik denk dat alleen het betonskelet zal blijven staan.”

Bezoekers zullen de bieb missen, zegt ze, maar daar heeft ze al ideeën voor. ,,We willen een creatief moment creëren waarmee mensen afscheid kunnen nemen van het pand.” Net als Snakken naar Boijmans, waar bezoekers tijdens de renovatie van Museum Boijmans binnen konden kijken, wil zij dat ook.

Centrale Bibliotheek Rotterdam gezien vanuit de Waterstadtoren 2005 Someone Not Awful, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Tijdelijke huisvesting

De bieb krijgt een tijdelijke huisvesting aan de Librijesteeg. Een kantoorpand van de gemeente, op 200 meter afstand. Die krijgt een make-over van 9,7 miljoen euro. ,,Het wordt de grootste tijdelijke huisvesting van een bibliotheek ter wereld, heb ik me laten vertellen”, zegt Vlaanderen. ,,Dat is echt een cadeau voor de stad. Een flinke investering ja, maar voor hetzelfde geld hadden we niks gehad.”

Met een grootte van 17.000 vierkante meter (de huidige bieb is 23.000 vierkante meter) gaan alle functies die de bieb nu heeft gewoon door. ,,Er komen net zoveel studieplekken, en net zoveel programma’s. Daar willen we niet in verliezen. Het wordt alleen passen en meten.”