Klimaatminister voorspelt dat haar eigen beleid niet voldoende is

System change not Climate Change sign
Photo by Ma Ti on Unsplash

Klimaatminister Sophie Hermans (VVD) verwacht dat het regeerprogramma niet voldoende is om de klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen. Het betekent dat het kabinet voor volgend voorjaar met aanvullend klimaatbeleid moet komen.

Den Haag, juni 2024
Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei, viceminister-president
© Rijksoverheid Beeld: Martijn Beekman

Dat zei Hermans dinsdag tijdens een webinar van het Nationaal Klimaat Platform. Volgende maand wordt het klimaatbeleid van het nieuwe kabinet doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). ‘Daaruit gaat blijken dat we nog een uitdaging hebben, daar hoef je geen helderziende voor te zijn’, zei Hermans tegen vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, natuurorganisaties en gemeenten.

Het nieuwe kabinet heeft in het regeerprogramma expliciet opgenomen dat de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs wil halen. Daarvoor moet de uitstoot van broeikasgassen in 2030 55 procent lager zijn dan in 1990. Vorig jaar lukte het het nieuwe kabinet dankzij een groot aanvullend pakket aan maatregelen om dat doel (nipt) in zicht te krijgen. Het PBL oordeelde toen dat Nederland op koers lag voor een reductie van 46 tot 57 procent.