Eerste toonzettende zorgpremie DSW omhoog: ‘Binnen drie jaar boven 200 euro’

Zorgverzekeraar DSW verhoogt de zorgpremie voor 2025 met 9,50 euro naar 158,50 euro per maand. Deze eerste premie zet jaarlijks de toon voor andere zorgverzekeringen. Volgens DSW komt de zorgpremie binnen drie jaar boven 200 euro uit.

Klanten van DSW gaan 6,4 procent meer betalen dan vorig jaar. Er komt iets minder bij dan vorig jaar (11,50 euro extra) en de schatting van het kabinet op Prinsjesdag (ruim 10 euro extra).

Toch is het de zoveelste premiestijging in de afgelopen jaren. In 2016 betaalden klanten nog minder dan 100 euro per maand. Volgens DSW-topman Aad de Groot valt aan de jaarlijkse stijging weinig te doen en zijn de oorzaken dit jaar weer hetzelfde. […]

Premie zal naar 200 euro stijgen

Binnen drie jaar zal de zorgpremie de grens van 200 euro per maand passeren, verwacht De Groot. Deels door de jaarlijkse, volgens hem onontkoombare, kostenstijgingen. Maar ook door het kabinetsplan om het eigen risico te verlagen van 385 euro naar 165 euro in 2027. Dat kost zeker 4 miljard euro, dat onder meer moet worden opgebracht via een hogere zorgpremie voor iedereen.

Vervelend, maar ook solidair. Daarom is De Groot hier best positief over. Dit zorgt voor lagere kosten bij mensen die door chronische ziekte of medicijngebruik altijd hun volledige eigen risico van 385 euro besteden. En juist voor hogere kosten voor gezonde mensen die het eigen risico meestal niet opmaken.

[…] Critici vrezen dat mensen meer zorg gaan gebruiken als het eigen risico straks een minder hoge drempel is. En dat dit tot hogere zorgkosten leidt. De Groot denkt dat niet. “Als mensen nu zorg mijden vanwege de kosten, komen ze later met ergere klachten alsnog bij de dokter terecht. Ze eerder helpen kan juist geld schelen.”

[…] ‘Hogere premie lastig op te brengen’

De Groot vindt het wel een probleem dat de premie oploopt door het hogere eigen risico. “Een premie van meer dan 200 euro is op een gegeven moment niet meer op te brengen voor mensen met een kleine portemonnee”, zegt hij.

DSW-baas wil lage premie en hogere belasting

Liever zou De Groot daarom ook een radicale stelselwijziging zien, waarbij het overgrote deel van de zorgkosten opgebracht wordt via belastingen en zorgverzekeraars nog maar ongeveer 30 euro aan premie zouden innen.

“Dan hoef je mensen met een laag inkomen niet eerst een hoge premie te vragen en vervolgens zorgtoeslag uit te betalen. Daar gaat nu jaarlijks ruim 7 miljard euro naartoe”, zegt De Groot. Bijkomend voordeel is volgens DSW-topman dat de prikkel tot prijsconcurrentie tussen verzekeraars kan verdwijnen.