In 115 Rotterdamse straten gaat de maximumsnelheid fors omlaag: ‘We hebben een verkeersaso-crisis’

sustrans-kid playing on pavement” by European Cyclists’ Federation is licensed under CC BY 2.0

In de week waarin een jonge Rotterdammer werd doodgereden, praat de politiek over maatregelen om het verkeer in de stad veiliger te krijgen. Er komen flinke ingrepen aan – maar voor bewoners is het niet genoeg.

Het debat stond al maanden gepland, maar kreeg onverwacht een extra lading door het vreselijke ongeluk in Crooswijk, afgelopen zaterdagavond, waarbij de 27-jarige kok Gabriele Barbini om het leven kwam. De dader reed veel te hard, iets wat in de straat al jaren voortdurend gebeurt. Uitgerekend deze plek behoort nu tot de 115 straten waar de gemeente de maximumsnelheid omlaag wil brengen van 50 naar 30, inclusief drempels.

,,De verkeersveiligheid staat echt onder druk, we zien het aantal ongevallen al een paar jaar stijgen”, zegt de nieuwe verkeerswethouder Pascal Lansink-Bastemeijer (VVD) woensdagavond. ,,Het is zaak dat we maatregelen nemen.” En dus gaat de snelheid omlaag op 115 plekken, van de Hillevliet op Zuid tot de Beukelsdijk in West. En de Warande, de plek van het trieste ongeluk van zaterdag.

‘Verkeersaso-crisis’

Het zijn stevige ingrepen, en je zou denken: daar zijn niet alle Rotterdammers blij mee. Maar volgens de wijkvertegenwoordigers kunnen bewoners niet wachten tot met name de snelheidsverlagingen ingaan. ,,In Den Haag gaat het vaak over een asielcrisis, maar in Rotterdam hebben we een verkeersaso-crisis”, zegt Rick Blad, voorzitter van de wijkraad Crooswijk, een avond eerder in gesprek met raadsleden. ,,En Rotterdammers willen gewoon actie zien.”

Sterker nog: ze willen actie in nog méér straten, zo blijkt tijdens het gesprek met een reeks bewonersvertegenwoordigers uit wijken in de hele stad. Ook bewoners van andere straten zijn klaar met hardrijders, die zorgen voor overlast en gevaar.

Neem de Bergweg in Noord, al jaren onderwerp van gesprek, maar niet op de lijst met 115 straten die nu worden aangepakt. ,,De bewoners zijn verbijsterd”, zegt wijkraadsvoorzitter Reidar Plokker namens alle wijkraden in Noord. Een van die bewoners, Hans Snoek, noemt zijn straat ‘een gevaarlijke verkeersader door een woonwijk die daar niet voor gebouwd is’. ,,We willen gewoon een weg zonder hardrijders, asocialen en ongelukken.”

StraatnaamWegvak
Achillesstraat
Ceintuurbaan
Dirk van der Kooijweg
Junolaan
KleiwegG.K. van Hogendorpweg tot spoorwegovergang Kleiweg
Minervalaan
Minosstraat
Weissenbruchlaan