Prinsjesdag 2024: Rotterdam blij met woonplannen en aanpak EU-migranten

Chantal Zeegers (D66) Timmietovenaar, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

[…] Hoe beoordelen Rotterdamse wethouders de voor hen belangrijkste plannen die in het regeerakkoord staan? Met als kanttekening dat veel voornemens de komende tijd nog concreet uitgewerkt moeten worden.

De Tweede Kamer debatteert woensdag en donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen over het regeerakkoord en kan aanpassingen van het kabinet eisen. Nog veel onzekerheden dus over hoe de plannen in de praktijk uitpakken.

Wonen

Het kabinet wil er dat jaarlijks 100 duizend nieuwe, vooral betaalbare woningen worden gebouwd. Er is hiervoor tot 2030 in totaal 5 miljard euro aan subsidie beschikbaar. Dat geld is nodig omdat betaalbare woningen voor projectontwikkelaars bijna altijd verliesgevend zijn. Zonder steun van de overheid zouden die woningen er anders niet komen.

Rotterdam heeft een enorm tekort aan woningen die betaalbaar zijn voor mensen met een laag inkomen of een gemiddeld salaris. De stad schreeuwt om sociale huurwoningen en koop- en huurhuizen in het middensegment.

Wethouder Chantal Zeegers (Wonen, D66) wil jaarlijks ongeveer vierduizend nieuwe woningen erbij, maar stelt wel eisen. Projectontwikkelaars mogen alleen bouwen als 65 procent van de woningen die ze willen neerzetten betaalbaar is.

Ze is blij met de miljardensteun van het Rijk, maar weet ook dat de pot verdeeld wordt over 17 regio’s in het land. Hoeveel Rotterdam krijgt, is nog niet duidelijk.

“Van die vierduizend woningen is ongeveer de helft ingewikkeld te realiseren. Er zijn bijvoorbeeld nog geen wegen, geen groen. Er moet nog een school in de wijk komen. Of de grondopbrengst is te laag. Dat zijn allemaal kosten voor de gemeente”, zegt Zeegers. “Het tekort per woning is gemiddeld 24 duizend euro.”

Voor Rotterdam betekent dat jaarlijks een bedrag van 48 miljoen euro aan overheidssteun bijgelegd moet worden.

In het regeerakkoord staat dat de rijkssubsidie pas uitbetaald wordt als de woning opgeleverd is, achteraf dus. Dat zorgt volgens Zeegers voor problemen omdat er dan grote bedragen voorgeschoten moeten worden, geld wat de gemeente niet heeft. Ze heeft de subsidie daarom het liefst vooraf.

Het bouwen van nieuwe huizen kost jaren; om op korte termijn iets aan de woningnood te doen, wil het kabinet serieus werk maken van het beter benutten van bestaande woningen en het ombouwen van leegstaande bedrijfsruimtes.

Zeegers: “Voor hospita’s wordt het aantrekkelijker gemaakt en de belemmeringen voor woningsplitsen en optoppen (een verdieping bovenop een woning zetten, red.) worden weggenomen. Allemaal positief.”

EU-arbeidsmigratie

Het kabinet wil de stroom arbeidsmigranten terugdringen. Mensen uit landen als Polen en Roemenië mogen volgens EU-regels in elke lidstaat wonen en werken. In Nederland verblijven inmiddels naar schatting 800 duizend van deze EU-arbeidsmigranten, en dat aantal blijft toenemen. Ze werken vooral in slachthuizen, de landbouw, distributiecentra en de bouw.

Het kabinet-Schoof wil meer mensen toelaten die met hun kennis en kunde serieus bijdragen aan de economie, en minder laagbetaalde, ongeschoolde arbeidskrachten.

[…] Goed nieuws dus, maar Versnel maant de regering tot meer tempo. “Het kabinet wil de Sociaal Economische Raad om advies vragen en er een interdepartementale werkgroep op zetten. Dat klinkt heel chic, maar het gaat zo ook lang duren. In Rotterdam is er wel haast bij.”

Onderwijs

Grote blikvanger de afgelopen dagen is de aangekondigde bezuiniging van 1 miljard op het hoger- en universitair onderwijs. Die treffen de Erasmus Universiteit en de hogescholen.