Woningcorporaties vaker slachtoffer van ‘bouwfraude’: rekeningen aanzienlijk opgeplust

construction site, construction work, support
Photo by Hans on Pixabay

Woningcorporaties slaan alarm over fraude door aannemers. Het afgelopen jaar zagen meerdere corporaties dat rekeningen aanzienlijk werden ‘opgeplust’. De schade varieert van enkele duizenden euro’s tot bijna een miljoen euro.

Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw) in de Handreiking Integriteit 2024. Tussen 1 juli 2023 en 1 juli 2024 kwamen er dertien vermoedens van fraude binnen. Hoewel nog niet van alle zaken het onderzoek is afgerond, maakt de Aw zich ernstige zorgen en spreekt het van een zorgwekkende stijging. Een jaar eerder waren zulke meldingen nog nihil.

Het betreft volgens de toezichthouder voornamelijk signalen over de bouwsector. Woningcorporaties zijn onder meer druk bezig bestaande woningen te verduurzamen, vanwege nationale prestatieafspraken met de overheid. ,,Door schaarste van onder andere vakmensen en bouwmaterialen in combinatie met de prestatiedruk, neemt in theorie het risico op fraude toe’’, constateert de Autoriteit. ,,Dit ziet de Aw nu ook terug in de praktijk in een verhoging van het aantal signalen en meldingen van (mogelijke) fraude. Het gaat bijvoorbeeld om situaties waarin extra uren in rekening worden gebracht die in werkelijkheid niet zijn gemaakt en vervalsing van facturen.’’

[…] De toezichthouder roept corporaties op alert te zijn op signalen van fraude met facturen en bij twijfel altijd verder onderzoek te doen en melding te maken. Corporatiekoepel Aedes vindt het goed dat hier aandacht voor wordt gevraagd. ,,Het gaat om geld dat is opgebracht door huurders en dat moet ten goede komen aan het bouwen of verbeteren van sociale huurwoningen’’, aldus Aedes.