Kabinet Schoof gewaarschuwd voor ‘tsunami aan rechtszaken’ over stikstof

rtv achterhoek, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
Mobilisation for the Environment MOB

Stikstofstrijder Johan Vollenbroek waarschuwt het kabinet Schoof dat ze rap moet zorgen dat de stikstofuitstoot flink omlaag gaat. Anders dreigt een nieuwe serie rechtszaken, zo schrijft de voorzitter van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB).

Vollenbroek probeert al jaren via de rechter af te dwingen dat de regering de natuurwetgeving beter handhaaft en flora en fauna beter beschermt tegen te veel stikstof uit voornamelijk de veehouderij. Door zijn inzet veegde de Raad van State in 2019 het oude stikstofbeleid van tafel.

,,Om een tsunami van juridische procedures te voorkomen en de schade voor de economie te beperken dient binnen afzienbare tijd de stikstofuitstoot in Nederland te worden gehalveerd”, eist Vollenbroek in een brief van de minister-president.

Verkeerde afslag

Volgens de MOB heeft het nieuwe kabinet volledig de verkeerde afslag genomen door het Nationaal Programma voor het Landelijk Gebied (NPLG) de nek om te draaien. Juist dat beleid had via diverse projecten overal in Nederland moeten leiden tot een lagere stikstofuitstoot en verbetering van natuur.

,,Uw kabinet heeft zich kennelijk niet gerealiseerd dat de afschaffing van het NPLG en het bijbehorende fonds van 25 miljard de juridische positie van milieu-NGO’s een forse boost geeft”, stelt Vollenbroek. Kortom: hij is ervan overtuigd dat de rechter nog beter naar milieuorganisaties als de MOB zal luisteren, omdat er amper vooruitgang is geboekt in het stikstofdossier.

Nieuwe rechtszaken zullen niet alleen hun pijlen richten op boerenbedrijven, stelt Vollenbroek. Ook op ,,voor de economie vitale bedrijven.” Als ondernemingen niet over een natuurvergunning beschikken, eist de MOB dat de activiteiten worden gestaakt. Zulke procedures lopen al voor drie kolen-/biomassacentrales in Eemshaven en Rotterdam en voor de vliegvelden Schiphol, Rotterdam en Eindhoven.