Onenigheid over bouw heel nieuw dorp, meters onder zeeniveau

Zevenhuizen – Voormalige stopplaats Zuidplaspolder (5 april 2018) 2.jpg by Aquilo is licensed under CC BY-SA 4.0

Een heel nieuw dorp uit de grond stampen blijkt nog niet zo eenvoudig. In het Groene Hart moet het gebeuren. Maar doordat Rijkswaterstaat en het waterschap een rechtszaak hebben aangespannen, loopt de bouw flinke vertraging op.

In een van de laagst gelegen polders van Nederland moet waar nu nog weilanden en akkers zijn over een paar jaar een heel nieuw dorp komen. Achtduizend woningen moeten er in twintig jaar gebouwd worden. Ook komen er allerlei voorzieningen, zoals winkels, scholen en sportclubs.

Al twintig jaar wordt er gesproken over woningbouw in het gebied tussen Nieuwerkerk aan den IJssel, Waddinxveen en Gouda. Maar juist nu de belangrijkste stappen zijn genomen, dreigt er een kink in de kabel te komen. Het waterschap en Rijkswaterstaat zijn allebei naar de Raad van State gestapt, omdat ze het niet eens zijn met het bestemmingsplan voor het nieuwe dorp. […]

Dorp ligt meters onder zeeniveau

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (waterschap) vindt dat de eisen in het bestemmingsplan onvoldoende rekening houden met klimaatverandering. En dat terwijl de gemeente Zuidplas een “voorloper” wil zijn op het gebied van toekomstbestendig bouwen.

Het gebied waarin wordt gebouwd is de laagst gelegen polder van Nederland en ligt zo’n 6 meter onder zeeniveau. Door de slappe bodem zakt de grond elk jaar een klein beetje verder weg. Er is gekozen om de woningen te bouwen op een hoger gelegen deel, een zogeheten kreekrug. Daar is de grond wat steviger, maar nog altijd ligt dat 4 tot 5 meter onder zeeniveau.

Klimaatexperts betwijfelden eerder al of het verstandig is op deze plek een heel nieuw dorp te bouwen. Het waterschap twijfelt daar niet aan. Maar het vindt wel dat het dorp aan strenge eisen moet voldoen om de veiligheid van inwoners te garanderen.

Niet zeker of dorp honderd jaar meekan

Een nieuw dorp staat er immers niet voor één generatie. Het moet minstens honderd jaar meegaan, redeneert het waterschap. En de plannen bieden nu “onvoldoende zekerheid” dat dat veilig kan.