Ouderenzorg: ‘Bezuinigingen weerhouden ouderenorganisaties van investeringen in IT en vastgoed’

Increasing direct care hours for seniors in residential care” by BC Gov Photos is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Extra geld voor vastgoed en IT is hard nodig om de ouderenzorg klaar te maken voor de toekomst. Maar organisaties vrezen bezuinigingen en houden de hand op de knip.

Ouderenorganisaties investeren te weinig in vastgoed, IT en duurzaamheid. Dat komt door de voortdurende onzekerheid over mogelijke bezuinigingen. Dat schrijft accountantsbureau BDO op basis van een analyse van jaarverslagen uit 2023 van ruim driehonderd zorgorganisaties. „De sector is helaas afwachtend”, constateerde Mike Tagage, partner bij BDO, dinsdagochtend tijdens de presentatie.

Vorig jaar nog omschreef BDO de financiële situatie van de ouderenorganisaties (over het jaar 2022) als „ronduit alarmerend”. Maar in 2023 steeg hun winst, al leed nog altijd een kwart van de organisaties verlies – vooral kleinere met een omzet tot 60 miljoen euro, en vooral in Zeeland, Utrecht en Drenthe. Het rendement in de sector steeg van 1,0 procent in 2022 naar 1,7 procent in 2023.

Veel ouderen willen en kunnen langer thuiswonen, schrijft BDO in de analyse. De zorg moet zich dus meer gaan richten op het zelfredzamer maken van ouderen en hulp bieden aan het sociale netwerk, ook al door groeiende personeelstekorten bij ouderenorganisaties en een hoog ziekteverzuim. De uitgaven aan personeel bedragen nu 70 procent van de totale kosten die een bedrijf maakt. „Een onhoudbare situatie”, aldus Tagage. […]

Op Prinsjesdag moet duidelijk worden hoe de nieuwe zorgminister Fleur Agema (PVV) daarmee omgaat. „Als het doorgaat, is het weer code rood en zijn we terug bij af”, waarschuwde Tagage. „De overheid moet duidelijkheid geven of de bezuinigingen doorgaan en hoe hoog die zijn. Maar, nog beter: geef zorginstellingen de tijd om te kunnen veranderen.”

Bij de geplande bezuinigingen gaat het om de 196.000 ouderen die vallen onder de Wet langdurige zorg (Wlz), bedoeld voor mensen die blijvend en intensief zorg nodig hebben. Zo’n 123.000 van hen wonen in een verpleeghuis, zo’n 73.000 krijgen thuis intensieve zorg, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Actiz. Van de thuiswonenden staan er bijna 24.000 op een wachtlijst voor een plek in een verpleeghuis.