Nederlandse uitstoot van broeikasgas wederom gedaald

EU-klimaatactie” by EP Research Service (EPRS) is licensed under CC BY 2.0

De uitstoot van broeikasgassen in Nederland blijft gestaag dalen. In het tweede kwartaal van 2024 werd 4 procent minder uitgestoten dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit emissiecijfers die het CBS woensdag heeft gepubliceerd. De daling is vooral te danken aan de groeiende productie van groene stroom. Daardoor stonden gas- en kolencentrales vaker uit en liep de emissie van de elektriciteitssector met 17 procent terug. Ook bij transport en in de bebouwde omgeving werd minder broeikasgas uitgestoten.

De afname is deels te wijten aan weersinvloeden. Zo was april relatief warm, waardoor er minder gas nodig was om huizen en kantoren te verwarmen. En de zeer winderige junimaand leidde tot een sterke stijging van windenergie.

Maar achter die fluctuaties blijft de sterke structurele ontwikkeling zichtbaar dat het opgesteld vermogen aan zonnepanelen en windmolens razendsnel groeit. Zo zijn vorig jaar drie grote windparken op zee in bedrijf genomen.

[…]

In de industrie werd in het tweede kwartaal juist 4 procent meer broeikasgas uitgestoten dan vorig jaar. Een sterke trendbreuk na drie jaar van significante dalingen. Een belangrijke oorzaak voor die stijging is te vinden in IJmuiden. Daar werd een van de twee hoogovens van Tata Steel vorig jaar gerenoveerd, en sinds dit jaar weer in gebruik genomen. Nu Tata, de grootste CO₂-uitstoter van Nederland, weer op volle kracht draait, is de uitstoot door kolen van de industrie ook weer toegenomen. Dalende gasprijs zorgde ervoor dat ook de aardgasconumptie van de industrie weer toenam. Wel werd er minder olie verbruikt.