Op het nulpunt van de aarde ligt een niet-bestaand eiland waar van alles gebeurt wat niet klopt
Cartografie Het nulpunt van heel veel landkaarten ligt in de Atlantische Oceaan. Er valt niets te beleven, maar toch maken pandemieën er slachtoffers, zijn er geheime militaire bases en rijden fietsers er hun rondjes. De tweede aflevering van een serie over niets.
Voor maar 27 euro per nacht zit je op Null Island al in een verblijf met zwembad. Palmboompje ernaast, prima. Het kan nog beter: tussen de talloze opties op vakantieverblijfsite Airbnb zit niet ver van het goedkope verblijf ook een onderkomen van 623 euro per nacht. Dan stap je zo uit bed in je privé-zwembad. Keuze zat, alleen, hoe kom je er?
Null Island ligt in de Golf van Guinea, ten westen van Afrika, op zo’n 1.600 kilometer van Gabon. Er vaart geen veerpont, en een lijnvlucht zoeken levert ook niks op.
Hoewel de kaart van Airbnb met de vele overnachtingsopties – en één museum – anders doet vermoeden, is er op Null Island helemaal niks te huur. Er is ook niks te zien. Er is zelfs geen eiland. Op de plek waar het zou liggen drijft alleen een eenzame weerboei. Een eenzame, kapotte weerboei.
Toch is deze plek in de Atlantische Oceaan beroemd. Null Island ligt precies op de plek waar de evenaar en de nulmeridiaan elkaar kruisen, op 0 graden noorderbreedte en 0 graden oosterlengte – oftewel op (gps-) coördinaat 0, 0. Het lijkt zo’n drukbezette plek omdat digitale gegevens die verkeerd of onvolledig zijn en vervolgens toch op een kaart weergegeven worden, vaak automatisch op dit punt terechtkomen.
Dit treft niet alleen Airbnb. Fitnessapp Strava toont fietsroutes op het ‘eiland’ en fotosite Flickr doet lijken alsof ruim 300.000 foto’s daar gemaakt zijn. Er zijn ook serieuzere voorbeelden: in de begindagen van de Covid-19-pandemie maakten onderzoekers van de Johns Hopkins universiteit een wereldkaart waarop aan de grootte van cirkels te zien was hoeveel covidbesmettingen ergens waren. Op Null Island stond een flinke cirkel.
De betekenis van Null Island is gegroeid parallel aan de opkomst van het gebruik van digitale kaarten.