De stikstofstrategie is weg, maar waar blijft de nieuwe?

agriculture, plant protection, spray mist
Photo by hpgruesen on Pixabay

Minister Femke Wiersma van Landbouw (BBB) wekt bezorgdheid in de Tweede Kamer nu zij de provincies heeft laten weten dat zij voorlopig niet verder hoeven met hun programma’s om de natuur te herstellen en het stikstofprobleem aan te pakken. Ook de regeringsfracties VVD en NSC willen weten wat Wiersma dan wél wil.

De nieuwe aanpak van het stikstofprobleem zal voorlopig niet duidelijk worden, zo waarschuwde minister Femke Wiersma (BBB) woensdag in een debat in de Kamer. Op Prinsjesdag komt zij weliswaar met een uitwerking van het hoofdlijnenakkoord van de regeringsfracties. ‘Maar ook dat zal alleen op hoofdlijnen concreet zijn. De technische uitwerking hebben we nog niet gedaan.’ De bewindsvrouw denkt pas aan het einde van het jaar met ‘concrete maatregelen’ te kunnen komen.

Het vorige kabinet heeft aan de provincies gevraagd om samenhangende ruimtelijke plannen te maken waarmee op regionaal niveau de milieudoelstellingen gehaald kunnen worden. Zolang die doelstelllingen niet zijn gehaald, en de overheid niet kan aantonen dat er minder stikstof neerdaalt op de natuurgebieden, staan overal in het land vergunningen voor veehouders, bouwprojecten en nieuwe infrastructuur op de helling.