Grootste prijsstijging huurhuizen in dertig jaar: huurwoning werd ruim 5 procent duurder

facade insulation, home construction, house
Photo by AKuptsova on Pixabay

Nederlandse huren maakten het afgelopen jaar de grootste prijsstijging in dertig jaar door. Sociale huurwoningen waren in juli van dit jaar gemiddeld 5,6 procent duurder dan een jaar eerder, vrijesectorwoningen werden 5 procent duurder.

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de gemiddelde huurprijsstijging uitkwam op 5,4 procent, voor de sociale en vrije huursector als geheel. In de twee jaar daarvoor was dat respectievelijk 3 procent en 2 procent. In 2021 bleef de gemiddelde huurstijging beperkt tot 0,8 procent.

Die geringe stijgingen waren eerder vooral toe te schrijven aan de sociale sector. In 2023 bleef de verhoging van de sociale huur bijvoorbeeld beperkt tot 0,1 procent, aldus cijfers van corporatiekoepel Aedes. In dat jaar kregen 600 duizend huishoudens een huurverlaging van gemiddeld 58 euro per maand. […]

De corporaties waren blij met de relatief grote huurverhoging van 5,3 procent die zij per 1 juli jongstleden mochten doorvoeren. Corporatiekoepel Aedes benadrukte eind juni nog dat de extra inkomsten hard nodig zijn voor onderhoud en verduurzaming van bestaande woningen. Daarnaast willen de woningstichtingen veel geld steken in de bouw van extra huizen en appartementen in de sociale sector. […]

Rotterdam aan kop

In Rotterdam liep de huurstijging van de vier grootste gemeenten het meest op, met gemiddeld 5,9 procent in de gehele huursector. Als de huurverhoging in nieuwe contracten niet wordt meegerekend is dat 4,9 procent. Amsterdam kende de minst grote huurstijging van de grote gemeenten met gemiddeld 5,2 procent, inclusief nieuwe huurcontracten.

De Woonbond roept het kabinet op in te grijpen

Mogelijk maken de huren een inhaalslag, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen tegen persbureau ANP. „Hiervoor waren huurstijgingen vaak aan de lage kant door de hoge inflatie, energieprijzen en de coronaperiode, zodat lage inkomens een hogere koopkracht hadden. Dit jaar is dat anders.” In de sociale sector zit de huurverhoging bijna aan het maximaal toegestane percentage. Dat bedroeg dit jaar 5,8 procent, hoger dan in voorgaande jaren.

logo © Woonbond

Gemiddelde loonstijging

De Woonbond doet in een reactie op de cijfers een „urgente oproep” aan het kabinet tot ingrijpen. Probleem is volgens de belangenorganisatie dat de huren in de sociale huursector verhoogd mogen worden tot een maximum dat gelijk is aan de gemiddelde loonstijging. Voor dit jaar is de gemiddelde loonstijging geraamd op 6,6 procent. De Woonbond vreest dat de huren daarmee volgend jaar nog harder kunnen stijgen. „Zonder ingrijpen zakken huurders in 2025 door het ijs”, zegt directeur Zeno Winkels.

Voor de vrije sector heeft de politiek al ingegrepen, geeft de Woonbond ook aan. Eerder besloot de Tweede Kamer dat de jaarlijkse huurverhoging voor die duurdere huurwoningen maximaal ofwel het inflatiecijfer plus 1 procent, ofwel de gemiddelde loonstijging plus 1 procent mag zijn. De laagste van die twee opties geldt, waardoor in de vrije sector volgend jaar niet zo’n sterke toename dreigt. De Woonbond roept het kabinet op voor de sociale huursector dezelfde systematiek toe te passen. 

De huurverhogingen waren de laatste tijd vaker onderwerp van discussie. Eind juni stapten honderden huurders naar de rechter omdat zij hun huur te hoog vonden. Rechters hebben hen in een aantal gevallen ook gelijk gegeven. De vereniging van vastgoedinvesteerders IVBN zei in mei te vrezen dat verhuurders hierdoor miljarden euro’s aan huur moeten terugbetalen. In een belangrijk advies aan de Hoge Raad in juli rond twee rechtszaken over huurachterstanden stond dat verhuurders in de vrije sector de huur jaarlijks maximaal mogen verhogen met 3 procent bovenop de inflatie.