Midden op de Afsluitdijk trekt een start-up de klimaatdeken uit de lucht –via de zee

Op de dijk tussen Waddenzee en IJsselmeer staat een installatie die het broeikasgas CO2 uit zeewater haalt. Gaat dit het klimaat helpen?

De CO2 in de atmosfeer werkt als een dekentje, het houdt warmte vast waardoor de aarde met klimaatverandering zit. Daarom moet de mens zo snel mogelijk stoppen met uitstoten, én het teveel aan CO2 uit de atmosfeer verwijderen, vindt chemisch engineer Rose Sharifian. En volgens haar gaat dat laatste het beste door het uit het water te halen, niet direct uit de lucht.

Sharifian promoveerde in 2022 aan de TU Delft op het verwijderen van CO2 uit oceaanwater met behulp van elektrochemie. Sinds 2021 is ze technisch directeur van SeaO2, de start-up waarmee ze haar methode in de praktijk brengt.

We spreken elkaar op het midden van de Afsluitdijk, waar ze in een blauwe loods SeaO2’s prototype laat zien. Haar idee werkt ook in de praktijk: één ton CO2 kan deze installatie jaarlijks uit zeewater halen. Dit najaar is de eerste stap richting opschaling gepland: een proefinstallatie die jaarlijks 250 ton CO2 kan filteren.

Direct ocean capture (DOC), zoals het ‘stofzuigen’ van CO2 uit zeewater heet, is het jongere zusje van direct air capture (DAC). DOC en DAC zijn voorbeelden van carbon capture-technologieën die moeten bereiken wat onder meer bomen op een natuurlijke manier doen: het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer.

Aan DAC wordt nu zo’n vijftien jaar gewerkt, DAC-bedrijven zijn druk bezig met opschaling. Onder meer in IJsland en de Verenigde Staten zijn grote installaties verrezen, waarvan de grootste nu 36.000 ton CO2 per jaar uit de lucht kan halen. Dit is nog steeds een fractie van de wereldwijde uitstoot – alleen al Nederland stootte in 2023 122 miljoen ton CO2 uit.

DOC bestaat nog maar net. Start-ups die eraan werken zijn bezig met prototypes en proefinstallaties. Het verwijderen van CO2 uit zeewater schept ruimte voor nieuwe opname van CO2 uit de lucht, is het idee. Zoals een uitgeknepen spons weer ruimte heeft om vloeistof op te nemen.

Rose Sharifian – SeaO2

[…]

Technisch gezien kan de technologie van SeaO2 ook ingezet worden om lokaal verzuring tegen te gaan, rond het koraalrif bijvoorbeeld. „Of zelfs bij problemen in iemands aquarium of fish farm”, zegt Sharifian. „Maar daar is geen businesscase rond te maken. Ik vind het grote doel, CO2 uit de atmosfeer halen, ook echt het belangrijkst. Dát moeten we aanpakken, verzuring tegengaan is mooie bijvangst.”