Oplichtmailtjes worden steeds geraffineerder: zo herken je ze

traffic signs, attention, a notice
Photo by geralt on Pixabay

Je ontvangt in je inbox een dringende mail van je bank, met de vraag of je jouw pincode zo snel mogelijk kunt verifiëren. Dikke kans dat dit een bericht van een oplichter is, maar hoe weet je het zeker? Oplichtingsmails komen soms ook langs je spamfilter. Techjournalist Bastiaan Vroegop legt uit hoe je oplichters ontmaskert.

Kijk naar de afzender – maar wees voorzichtig

Een oplichter doet alsof hij mailt vanuit een grote organisatie, maar heeft uiteraard geen mailadres van dit bedrijf gekregen. Kijk naar het adres van de afzender, en let daarbij vooral op de tekst die achter de apenstaart staat. Dikke kans dat daar een site staat die niks met het betreffende bedrijf te maken heeft.

Het kan verleidelijk zijn om dit adres over te tikken in je browser om te zien wat voor site de oplichter gebruikt, maar wees voorzichtig: er is een kans dat de spammer ook een nepwebsite heeft gebouwd waarop virussen of andere kwaadwillende software ter download worden aangeboden. Het beste kun je een spammailtje verwijderen nadat je hem als zodanig hebt geïdentificeerd.

Grote bedrijven vragen je nooit zomaar te klikken of terug te mailen

Oplichters zijn vaak op één ding uit: jouw persoonsgegevens. Ze doen alsof ze mailen namens je bank en of je jouw inloggegevens even wil sturen, waarna ze stiekem zelf inloggen en de rekening plunderen.