Middellandse Zee bereikt hoogste temperatuur ooit gemeten: record voor tweede jaar op rij gebroken

Golfo di Napoli” by darkripper is licensed under CC BY-SA 2.0

De wateren van de Middellandse Zee bereikten donderdag de hoogst temperatuur ooit gemeten. Dat maakte het belangrijkste Spaanse maritieme onderzoekscentrum vrijdag bekend aan persbureau AFP. Het warme water heeft grote gevolgen voor het zeeleven.

Op 15 augustus lag de dagelijkse gemiddelde oppervlaktetemperatuur van de Middellandse Zee op 28,90°C, waarmee het vorige record van 28,71°C, gemeten op 24 juli 2023, werd verbroken, meldt onderzoeker Justino Martinez van het Instituut voor Maritieme Wetenschappen uit Barcelona en het Catalaanse instituut ICATMAR.

Deze voorlopige metingen zijn afkomstig van satellietgegevens van de maritieme dienst van het Europese Copernicus Observatorium, die teruggaan tot 1982. ,,De maximale temperatuur op 15 augustus werd bereikt aan de Egyptische kust bij El-Arish (31,96 graden celsius)”, maar deze waarde moet, zolang hij nog niet door mensen is geverifieerd, ‘met voorzichtigheid worden benaderd’, aldus Martinez.

Twee hete zomers

Gedurende twee opeenvolgende zomers is de Middellandse Zee nu warmer geweest dan tijdens de buitengewone hittegolfzomer van 2003, toen op 23 augustus een dagelijkse gemiddelde temperatuur van 28,25 graden Celsius werd gemeten – een record dat al twintig jaar stand hield. ,,Het bijzondere is niet zozeer een hoge dagtemperatuur, maar een langere periode van hoge temperaturen”, zei Martinez een week eerder.