GGD Rotterdam-Rijnmond over stofoverlast in Hoek van Holland
15 juli 2020 | laatste update: 29 juli 2024
In Hoek van Holland valt af en toe zwart stof neer. Inwoners zijn hierover ongerust. Dit stof zorgt soms voor hoesten en ogen die prikken. Mensen vragen zich ook af wat dit stof voor invloed heeft op hun gezondheid in de toekomst. Op hun lichaam, maar ook op hun geest. Hier lees je wat de GGD Rotterdam-Rijnmond weet over het zwarte stof en wat er tot nu toe aan is gedaan. Zo zijn er nieuwe maatregelen.
Lang onderzoek
De GGD en de Dienst Centraal Milieudienst Rijnmond (DCMR) voert al langer onderzoek uit naar de zwarte stof. Tussen 2008 en 2020 is informatie verzameld over de stofklachten in Hoek van Holland. In de zomer van 2020 deed de DCMR samen met bewoners onderzoek naar stofoverlast in dit gebied.
Resultaten onderzoek bewoners Hoek van Holland
Inwoners van Hoek van Holland hebben het vaakst last van stof als het hard waait en de wind uit de richting van de op- en overslagbedrijven komt (het zuidwesten). De kans op overlast is dan 20 keer groter dan wanneer de wind uit een andere hoek komt. Vooral als de wind tussen 9 en 15 meter per seconde waait, neemt de stofoverlast toe. Als mensen klagen over de stofoverlast bij harde wind, doen op- en overslagbedrijven op hetzelfde moment waarschijnlijk bepaald soort werk.
Er zouden minder klachten moeten zijn als deze bepaalde werkzaamheden stoppen als de wind richting de bewoners harder waait dan 9 meter per seconde. Dit soort weersomstandigheden komen iets meer dan 4% van de tijd voor. Ook bij beter weer zullen er nog wel klachten zijn, maar minder vaak en minder erg. Bij nog meer wind waait het stof over Hoek van Holland heen. Dan neemt de overlast af.
Nieuwe maatregelen
Er zijn nieuwe maatregelen waardoor het niet langer mag dat je stof ziet verspreiden binnen of vanuit de op- en overslagbedrijven. Gebeurt dit toch? Dan moeten de activiteiten die dit veroorzaken direct stoppen.
Uit gesprekken met bewoners tijdens een bewonersavond blijkt dat de maatregelen effect hebben. Bewoners ervaren nu gelukkig veel minder overlast. Toch is de overlast nog niet helemaal weg. De inzet blijft om de overlast nog verder terug te brengen.