Museumbioloog Kees Moeliker wil ooit nog wat doen met ‘die Blokker-kraaien’ op balkons: ‘Dit is echt een pláág aan het worden’

Crow 1775-1825 (late Edo)” by museado is licensed under CC CC0 1.0

Kees Moeliker | museumbioloog Deze week verscheen een nieuw boek van museumbioloog Kees Moeliker, bekend van zijn verhalen over onfortuinlijke dode dieren. Precies een kwart eeuw geleden schreef hij voor het eerst in NRC.

Doodzonde dat de serie nooit de nationale televisie haalde maar beperkt bleef tot RTV Rijnmond: Fauna & Gemeenschap. Gelukkig staat hij wel deels op YouTube. In deze droogkomische documentaireserie uit 2009 en 2010 trekken zangeres Frédérique Spigt en natuur- en rariteitenkenner Kees Moeliker samen dwars door Rotterdam, op zoek naar alles wat leeft (of niet meer leeft). Het levert verrassende, grappige maar ook ontroerende taferelen op. Moeliker zien we altijd onberispelijk met kaki broek en colbertjasje, rond brilletje en net kapsel, terwijl hij enthousiast een kuil graaft, door de modder waadt of met een schepnet in de gracht vist.

Het tekent de Rotterdamse museumdirecteur, die nog altijd het liefst zelf naar buiten gaat om dieren te spotten of diep in depots duikt, op zoek naar bijzonderheden in museumcollecties.

Maar Moeliker heeft vooral een bredere missie: anderen enthousiast maken voor de natuur, door te laten zien hoe bijzonder die is. Dat doet hij in het museum, maar ook door zijn boeken en artikelen, onder meer op de Achterpagina van NRC. Deze week verscheen zijn vijfde boek, De kikkerkamasutra. De titel verwijst naar een curiositeit in de natuur, precies zoals Moeliker ze graag opzoekt en beschrijft: kikkers die paren in alle mogelijke posities, of hun partner nu levend of dood, kikker of kaplaars is.

4.5K views 13 years ago
Kees is een echte vogelaar. Hij neemt Fré mee op excursie van de Heemraadssingel tot Park Zestienhoven. Deze ‘groene ader’ van Rotterdam kent een rijk vogelleven. Van tjiftjaf tot tuinfluiter, van sperwer tot staartmees. Met als bonus een broedende torenvalk op de Coolsingel.

< MEER OP YOUTUBE >