Shell schurkt weer meer tegen fossiel aan en Exxon blijft dat doen: de aandeelhouders willen geld zien

Shell petrol tanker – 1928” by Aussie~mobs is licensed under CC PDM 1.0

Shell tobt met zijn duurzame tak. Die leidt tot verliezen en stelt het bedrijf op achterstand bij concurrenten als ExxonMobil en Chevron. Topman Wael Sawan verlegt daarom de koers richting fossiel. ‘Sawan is gevangen door zijn aandeelhouders.’

De vorige topman van Shell, Ben van Beurden, zei enkele jaren geleden in de Volkskrant dat zijn bedrijf door collega-ceo’s ‘de ngo uit Europa’ wordt genoemd, vanwege de aandacht voor groene energie.

Zijn opvolger Wael Sawan lijkt nu bezig het groene boompje om te hakken. Hij liet onlangs de bouw stilleggen van een reusachtige fabriek voor biobrandstoffen in Rotterdam. Het belang in twee grote drijvende windparken voor de kust van Schotland wordt mogelijk verkocht. En bij de duurzame tak verdwijnen banen, terwijl de ‘uitrol’ van nieuwe windparken wordt vertraagd.

Tegelijk investeert Shell in de bouw van een enorme fabriek voor liquefied natural gas (lng) in Abu Dhabi van 5,5 miljard dollar, kocht het een lng-bedrijf in Singapore en verwierf het afgelopen voorjaar klinkende steun onder aandeelhouders voor de afgezwakte klimaatdoelen.

Het lijkt erop dat het Britse concern veel groene activiteiten afstoot, en fossiel opnieuw heeft omarmd. Klopt dit beeld?

‘Dit is wel een beetje wat er gaande is’, zegt onafhankelijk energiespecialist Jilles van den Beukel van The Hague Centre for Strategic Studies. ‘Er ligt weer meer nadruk op fossiel.’

[…]

Wat we nu zien, is een kortetermijnbeweging. Uiteindelijk gaat duurzaam winnen, is de overtuiging van Van den Beukel. ‘Die energietransitie gaat er komen. Niemand wil dat de wereld drie of vier graden warmer wordt.’

Of dat met of zonder Shell is, is de vraag.

Olieconcern ExxonMobil boekt flinke winst door recordproductie

Exxon Knew” by maisa_nyc is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

ExxonMobil heeft de afgelopen drie maanden meer winst geboekt dan verwacht. Het grote Amerikaanse olie- en gasconcern profiteerde vooral van een recordproductie in de olierijke gebieden in Guyana en het Amerikaanse Permbekken.

In mei rondde ExxonMobil de overname van branchegenoot Pioneer Natural Resource af. Daardoor zag Exxon de productie met 15 procent stijgen tot 4,4 miljoen vaten per dag.

Pioneer richt zich op de winning van schalieolie in de Amerikaanse staat Texas. Hierbij wordt olie uit gesteenten gehaald door met hoge druk water, zand en chemicaliën in de grond te spuiten. Door de overname is Exxon veruit de grootste olieproducent in het Permbekken.