Eva woont voor 1 euro per maand in haar zelfgebouwde tiny house

© Google Maps – Tussentij – Noordendijk

Wonen in je eigen afstudeerproject. Dat klinkt misschien wat gek, maar het beschrijft precies de woonsituatie van Eva. Zij woont met plezier in haar zelfgebouwde tiny house op een braakliggend terrein in Dordrecht. En dat voor een symbolisch bedrag van 1 euro huur.

Eva’s tiny house wordt gekenmerkt door een houten interieur, grote ramen die zorgen voor natuurlijk licht en vrolijke kleuren. Door het grote ronde raam in het plafond kijkt Eva elke avond naar buiten. “Ik slaap heel graag onder de sterren, dat werkt heel goed.”

Als voormalig studente Architectuur studeerde Eva af door het ontwerpen van een tiny house. Na twee jaar ontwerpen en een jaar bouwen was het zover. Eva kon gaan wonen in haar eigen afstudeerproject. De woonplek stelt niet meer voor dan vijftien vierkante meter, maar vol inventieve snufjes zit het wel.

[…]

De Tussentij

Naast Eva’s tiny house, staan er nog zes andere tiny houses op de zogeheten Tussentij aan de Noordendijk in Dordrecht. Al sinds 2021 zijn er plannen om een nieuwe villawijk te bouwen op het nu nog braakliggende terrein, maar die plannen zijn tot nu toe vertraagd.

Tot die tijd mogen de tiny houses blijven staan. Inmiddels zijn ze onderdeel geworden van een sociaalbeheerproject op de Tussentij waar bewoners verschillende evenementen organiseren voor de buurt, zoals een voetbaltoernooi of een lichtjestocht door het Wantijpark.

Eva doet daar ook aan mee, met veertig uur vrijwilligerswerk per maand. Naast de één euro aan symbolische huur betaalt Eva maandelijks een eigen bijdrage van vijftien euro en de kosten voor elektriciteit en water.