Eerste alzheimermedicijn niet op Europese markt wegens zorgen om bijwerkingen

dementia, alzheimer's, old
Photo by geralt on Pixabay

Het medicijn lecanemab wordt niet toegelaten op de Europese markt als geneesmiddel tegen alzheimer. Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) vindt de voordelen van het geneesmiddel niet opwegen tegen de bijwerkingen. Het medicijn werd vorig jaar wel goedgekeurd in de Verenigde Staten.

Er zijn geen geneesmiddelen om de symptomen van alzheimer te remmen, laat staan om de ziekte de genezen. Lecanemab werd daarom vorig jaar gezien als een doorbraak in de strijd tegen alzheimer. Het middel pakt schadelijke eiwitten aan en vertraagt de achteruitgang bij patiënten. Maar het heeft ook bijwerkingen, zoals hersenbloedingen of zwelling van hersenen.

“Het comité vindt dat het afremmen van achteruitgang niet in verhouding staat tot het risico van ernstige bijwerkingen”, schrijft het EMA-comité dat medicijnen beoordeelt voor gebruik door mensen. Het comité noemt met name zwellingen en bloedingen in de hersenen als gevaarlijke mogelijke gevolgen.

Wat is de ziekte van Alzheimer?

  • De ziekte van Alzheimer is een hersenaandoening waarbij geleidelijk steeds meer hersenweefsel verdwijnt. Dat leidt tot het verlies van hersenfuncties.
  • Dit gebeurt doordat schadelijke eiwitten (amyloid) zich ophopen in de zenuwcellen, die daardoor kapotgaan. Dat gebeurt vaak het snelst in het gedeelte dat herinneringen aanmaakt, waardoor het kortetermijngeheugen en later ook het langetermijngeheugen verdwijnt.
  • In Nederland hebben zo’n 300.000 mensen een vorm van dementie. In 70 procent van de gevallen is de ziekte van Alzheimer daar de oorzaak van.