Kabinet doet te weinig om weidevogels te beschermen, krijgt flinke tik van Brussel
De Europese Commissie begint een strafprocedure tegen Nederland, omdat het kabinet te weinig doet om weide- en akkervogels te beschermen. Nederland overtreedt daarmee de EU-wetgeving, stelt Brussel.
Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius (Milieu) heeft het kabinet donderdag een aanmaningsbrief gestuurd met de mededeling dat hij een zogenoemde inbreukprocedure tegen Nederland start. Dat is een sanctiemaatregel die de EU inzet tegen lidstaten die zich niet aan Europese wetten houden. Nederland houdt zich volgens Sinkevicius niet aan de Vogelrichtlijn, de EU-wet ter bescherming van bedreigde vogels in de Europese Unie.
Voordat de Europese Commissie een inbreukprocedure begint, is er doorgaans al een lang diplomatiek traject doorlopen om de delinquente lidstaat tot naleving te bewegen. Pas als die gesprekken niets opleveren, komt het in sommige gevallen tot een ingebrekestelling. In het uiterste geval kan zo’n procedure uitmonden in hoge boetes voor het betrokken land.
Staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw heeft donderdag onmiddellijk de Tweede Kamer geïnformeerd over de inbreukprocedure. Veel details over de vermeende misstap van Nederland geeft hij niet in zijn Kamerbrief, maar de bijlage maakt duidelijk dat het gaat om falende bescherming van akker- en weidevogels.
Nederland moet de Commissie nu eerst een schriftelijke reactie geven op de ingebrekestelling, schrijft Rummenie aan de Kamer. Sinkevicius vraagt het kabinet daarnaast om ‘herstel van de rechtmatige situatie’.