Illegale walvisvaart: Franse president zet zich in voor vrijlating milieuactivist Paul Watson

Witty lama, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

De Franse president Macron gaat zich inzetten om de vrijlating van de Canadees-Amerikaanse milieuactivist Paul Watson te bewerkstelligen, meldt de Franse publieke omroep France info. Hij besloot daartoe nadat een Franse journalist een petitie was gestart voor zijn vrijlating.

Die is inmiddels ruim 367.000 keer ondertekend. Onder meer door actrice Brigitte Bardot die het ook voor Watson opnam in een interview in Le Parisien.

De Deense autoriteiten hielden de 73-jarige Watson gisteren in Groenland aan op verzoek van Japan. Japan was op zoek naar de oprichter van de stichting Captain Paul Watson Foundation (CPWF) vanwege zijn methodes om de walvisjacht te dwarsbomen.

Watson voer gisteren met zijn schip de haven van de Groenlandse hoofdstad Nuuk binnen om bij te tanken. Hij was met een 25-koppige bemanning onderweg naar de Kangei Maru, een groot Japans schip dat walvissen verwerkt die door kleinere schepen zijn gevangen. Hij was van plan daar actie te voeren omdat Japan met de walvisvangst een internationaal verdrag naast zich neerlegt.