Winst en omzet Gasunie fors gedaald, vooral door regulering toezichthouder

MAY 2022 – Door ZandceeEigen werk, CC BY-SA 4.0, Koppeling

Gasunie mag als staatsbedrijf niet te veel winst maken voor zijn eigen kas. Door de oorlog in Oekraïne deed het dat vorig jaar wel, waardoor die opbrengsten dit jaar weer moesten terugvloeien in de vorm van lagere tarieven.

De omzet en winst van Gasunie zijn het afgelopen half jaar flink gedaald. In de eerste zes maanden van 2024 had het staatsbedrijf – dat gasleidingen in Nederland en Noord-Duitsland beheert en geld verdient door daar gas doorheen te vervoeren voor derden – een omzet van 696 miljoen euro. Dat is 407 miljoen minder dan in de eerste zes maanden van 2023.

De nettowinst zakte van 266 miljoen naar 95 miljoen euro. Dat staat in de halfjaarcijfers die het bedrijf vrijdag deelde. Die tegenvallende cijfers voor Gasunie werden vooral veroorzaakt door „de regulering waarmee Gasunie in Nederland en Duitsland te maken heeft”, schrijft het bedrijf in een persbericht bij de cijfers.

De opbrengsten van Gasunie worden gecontroleerd door de Autoriteit Consument en Markt en mogen niet boven een bepaald bedrag uitkomen. Die limiet is er omdat Gasunie als staatsbedrijf geen winst mag maken voor zijn eigen kas. De winst moet uiteindelijk terug worden gegeven aan het land door de winst te verrekenen met lagere tarieven of via nieuwe investeringen.