Rekenkamer kraakt EU-waterstofbeleid: ‘Doelen onhaalbaar, realitycheck nodig’

hydrogen, transport, blow
Photo by akitada31 on Pixabay

De Europese Rekenkamer heeft stevige kritiek op het EU-beleid rond de productie van duurzame waterstof. De doelen die zijn gesteld voor 2030 zijn nergens op gebaseerd en bovendien onhaalbaar, denken de controleurs.

In 2020 stelde de Europese Commissie streefdoelen op voor de productie van groene waterstof, die met name moet helpen om de industrie te verduurzamen. In 2030 zou de Europese Unie al 10 miljoen ton van het groene gas moeten produceren en nog eens 10 miljoen ton moeten importeren uit het buitenland.

Mooie ronde getallen, maar volgens de Rekenkamer waren ze niet gebaseerd op gedegen onderzoek. Ze waren “ingegeven door politieke wil” en blijken inmiddels onhaalbaar. Zelfs de ambities van de EU-lidstaten – die lang niet allemaal op schema liggen – tellen niet op tot de benodigde hoeveelheid. Ook is er geen gezamenlijke EU-importstrategie voor waterstof.

[…]

Maar momenteel is nog sprake van een kip-eiprobleem, zeiden experts eerder al tegen NU.nl. Industriële bedrijven die moeten verduurzamen vinden groene waterstof nog te duur en willen daarom geen langjarige contracten afsluiten. Waterstoffabrieken komen daardoor niet van de grond.