Codrico Toren van 220 meter hoog op het oude fabrieksterrein op Katendrecht

Rijnhaven met links de oude Codrico fabriek en rechts de Wilhelminapier – Joris, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

De gebouwen van Rotterdam gaan steeds verder de hoogte in en ook Katendrecht blijft niet achter. Het iconische fabrieksterrein van graanverwerker Codrico maakt plaats voor woningen en kantoren met als letterlijk hoogtepunt een woontoren van 220 meter. De metamorfose van de graanfabriek wordt de laatste stap in de verandering van de Rijnhaven tot recreatiegebied.

De fabrikant Codrico verhuist naar de Spaanse Polder en verlaat een terrein van zo’n 1,8 hectare. In totaal komen er op dit oude fabrieksterrein 1.500 woningen, een hotel met 80 kamers, 10.000 vierkante meter kantoorruimte, 350 ondergrondse parkeerplaatsen en 3.800 plekken voor fietsparkeren. De helft van de woningen bestaat uit betaalbare huur- en koopwoningen, waarvan 150 sociale huurwoningen. De twee grootste blikvangers worden de massale Codrico Toren en het gerestaureerde monumentale fabrieksgebouw.  

Bij het ontwerp van de enorme woontoren is ook gekeken naar de oude bestemming van het terrein. De verschillende kleinere ‘torentjes’ aan de buitenkant van het gebouw zijn een knipoog naar de ronde silo’s van de graanfabriek.