Zomerse corona? De nieuwe ‘FliRT’-varianten houden zich niet aan de seizoenen

coronavirus, symbol, corona
Photo by iXimus on Pixabay

Corona wil maar geen gewone seizoensziekte worden. Een nieuwe virusvariant veroorzaakt momenteel een opvallende zomergolf in Europa. Nederland heeft zelfs de grootste zomerse opleving sinds 2021.

Momenteel is zo’n een op de tachtig Nederlanders besmet met corona, volgens een grote steekproef die het RIVM heeft gepubliceerd. Dit doet nauwelijks onder voor het aantal besmettingen dat zich normaal gesproken in de winter voordoet. ‘Alle gradaties komen voorbij. Van mensen die nauwelijks klachten hebben, tot mensen die er toch wel goed ziek van worden’, zegt epidemioloog Alma Tostmann van het Radboud UMC.

Ook in het ziekenhuis druppelen weer patiënten binnen. ‘Niet de torenhoge aantallen van weleer. Maar het is wel een signaal dat deze uitbraak toch weer doorsijpelt naar groepen die hier veel last van kunnen krijgen’, zegt Tostmann. Uit een analyse die haar ziekenhuis onlangs maakte, bleek dat corona bij ziekenhuispatiënten in sterfte niet onderdoet voor de griep.

[…]

De nieuwe varianten geven doorgaans een griepachtige ziekte, met weinig risico op ziekenhuisopname: door vaccinatie en eerdere coronaontstekingen heeft nagenoeg iedereen inmiddels wel wat immuniteit opgebouwd tegen uit de hand lopen van de ziekte. Wel kan ook de nieuwe variant in naar schatting 1 tot 2 procent van de gevallen tot de langdurige vermoeidheidsziekte postcovidsyndroom (‘long covid’) leiden.