Door deze tanks ontsnapte Nederland aan energiecrisis

Still uit video © Rijksoverheid
Gate Terminal – rijksoverheid, CC0, via Wikimedia Commons

Nederland ontsnapt in 2022 op het nippertje aan een ongekende energiecrisis. Daar speelt een anonieme gasterminal in Rotterdam een prominente rol in. Het is een plek die voor pottenkijkers normaal gesproken hermetisch afgesloten blijft. Maar voor één keer maakt de directeur een uitzondering en laat hij zien hoe onvoorstelbaar groot zijn gastanks zijn. ‘Als je er erin staat, is het net een kathedraal. Je kunt er een Boeing 747 in zetten.’

Op het terrein van de Gate Terminal hangt een serene rust. Geen lawaai, geen stank of gigantische installaties, wel duinen, bloemetjes en dennenappels op de weg. Meeuwen vliegen over en bordjes in de berm waarschuwen voor overstekende vossen. Verderop ligt een zeehond te zonnebaden op een strookje strand.

< KLIK hier om een video van de opening te zien.>

Geen vakantiepark

Het lijkt wel een vakantiepark, maar dit stukje opgespoten land is alles behalve een recreatieoord. Sterker nog: het is hard core havengebied. Want wie zich omdraait, kijkt uit over de grote containerterminal van Euromax waar kolossale schepen aan de kade liggen. Daarnaast zit de Maasvlakte Olie Terminal, ook al zo’n megacomplex, met maar liefst 38 opslagtanks.

Dit puntje van de Maasvlakte is ook de thuisbasis van de Gate Terminal waar sinds 2011 lng, liquefied natural gas, aan land wordt gebracht.