Natuurgebied of woonwijk? Provincie kijkt naar bestemming vliegveld Rotterdam

Rotterdam airport luchtfoto.jpg” by User:Quistnix is licensed under CC BY 1.0

De provincie Zuid-Holland wil onderzoeken wat de economische gevolgen zijn als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een natuurgebied of een woningbouwlocatie.

De coalitiepartijen GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA spraken vorig jaar af onderzoek te laten doen naar “de huidige maatschappelijke en economische waarde” van Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Ze willen ook weten wat de waarde van de locatie is voor “eventuele alternatieve functies”.

Niet alle partijen zijn het eens over wat er met het vliegveld moet gebeuren. De VVD vindt dat het vliegveld “van levensbelang” voor de regionale economie en vindt dat RTHA een vliegveld moet blijven.

Het CDA maakt zich juist zorgen over de overlast die het vliegveld omwonenden bezorgt. Volgens de partij is er nu “geen ruimte voor groei”. De christendemocraten vinden dat gekeken moet worden hoe de overlast kan worden teruggedrongen, bijvoorbeeld door het vliegveld een andere functie te geven.

Dat zou een bedrijventerrein, een recreatiegebied of een natuurgebied kunnen zijn, maar ook een nieuwe woonwijk. GroenLinks en PvdA hadden beide in hun verkiezingsprogramma staan dat de Rotterdamse luchthaven moet sluiten om plaats te maken voor een groene woonwijk.

[…] Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en de provincie hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.