Over opvliegers en hormonen bij vrouwen-op-leeftijd – ja, dat komt voor

Two older womans sitting on the bench and watching sea (32220233938)” by Jernej Furman from Slovenia is licensed under CC BY 2.0

uit de Volkskrant

Opvliegers

Waarschijnlijk is er al genoeg geschreven naar aanleiding van de artikelen over de overgang, maar misschien kan ik als vrouw van 85 nog wat aanvullen. Mijn opvliegers begonnen op mijn 50ste en ik heb ze nog steeds. Niet meer zo veel als in het begin, maar nog wel diverse keren overdag en twee of drie per nacht. Dat betekent dat ik al 35 jaar niet meer heb doorgeslapen.

Voor degenen die niet weten wat zo’n opvlieger inhoudt, bij mij gaat het zo: ik word wakker met een naar en onbestemd ­gevoel, krijg hartkloppingen en dan komt de hittegolf. Bovendien moet ik plassen, en dus een paar keer per nacht het bed uit.

Een poosje ­geleden las ik dat de ­medicatie veel beter is geworden, dus ik ging toch eens met mijn huisarts praten. Helaas was ze weggeroepen en kreeg ik een vervangster. Wat bleek: ze geloofde me niet, zelfs de term ‘tussen de oren’ viel. En ook de gynaecoloog die ze had geraadpleegd ontkende dat een vrouw van 85 opvliegers kon hebben.

Het is misschien niet sexy, maar het lijkt me een mooi onderwerp voor een promotie. Doe een oproep aan vrouwen boven de 75 die nog opvliegers hebben en kijk eens naar hun hormoonspiegel.

Trouwens, ‘opvlieger’ is een lelijk woord, in onze buurlanden klinkt het beter: hot flash, bouffées de chaleur, Hitzewallung. Mijn dochter, die nu aan de beurt is, kreeg een hormoonpleister: weg opvliegers.
Aly vd M, Leeuwarden

Overgang

Ik ben een vrouw van 72 en ik herken zoveel in de ingezonden brief van Aly van der Mark over de overgang van vrouwen op leeftijd. Ik heb precies hetzelfde probleem, al jaren, en het wordt er niet beter op. Ik ga ervan uit dat ik ­levenslang heb.

Ook ken ik veel vrouwen van mijn leeftijd (en ouder) die precies dezelfde klachten hebben. Ik ben al bij diverse artsen geweest, maar ze weten het ook niet. Ik verbaas mij er al dus jaren over dat de medische wereld zo ­weinig doet aan deze werkelijkheid voor veel vrouwen op leeftijd.

Waarschijnlijk is een dergelijk ­onderzoek niet zo sexy. Wie pakt de handschoen op om het leven van veel oudere vrouwen meer kwaliteit te ­geven?
Tonny van D., Amersfoort