Aangifte tegen minister Mona Keijzer om groepsbelediging moslims geseponeerd

Onnozel of leugenachtig of beide?

Monaatje verzwijgt – net als Geertje Pietertje Dilanneke en Lientje- dat de 7 miljoen Joden hier in Europa werden vermoord door Europeanen – niet door Palestijnen, niet door moslims

Lef? Trots? Hoop?

De aangifte tegen minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) wegens groepsbelediging van moslims is geseponeerd. Dat laat de advocaat van de aangevers weten aan NU.nl. Het Openbaar Ministerie (OM) acht vindt wel dat Keijzer strafbare uitingen heeft gedaan.

Keijzer had zich het in het programma Sophie & Jeroen van 17 mei uitgelaten over asielmigranten uit landen met veel moslims. “We weten dat Jodenhaat daar bijna onderdeel is van de cultuur”, zei het toenmalige Kamerlid.

Den Haag, juni 2024
Mona Keijzer, inmiddels minister van Volkshuisvesting en Ruimte Ordening, viceminister-president
© Rijksoverheid Beeld: Martijn Beekman

Na kritiek van andere tafelgasten, onder wie schrijver Arnon Grunberg, bood Keijzer haar excuses aan. Maar een groep van tien advocaten, juristen en een historicus met een moslimachtergrond deed toch aangifte tegen haar. Ze vonden dat de huidige minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en viceminister-president niet zo makkelijk mocht wegkomen met haar uitspraken.

Namens de aangevers zegt advocaat Reinout Sterk ondanks het sepot tevreden te zijn. “Het OM bevestigt dat Keijzer in het programma niet onderbouwde stellingen heeft geuit en zich daardoor onverantwoordelijk heeft gedragen”, licht hij toe. “Dat gedrag kan een voedingsbodem vormen voor intolerantie en het respect voor de gelijkwaardigheid van anderen ondergraven.”

Historicus Kasim Tekin is een van de personen die aangifte hebben gedaan. Hij zegt niet verbaasd te zijn over de seponering. “Het is helaas behoorlijk genormaliseerd om heftige uitspraken over moslims te doen”, licht hij toe. “Dat heeft ermee te maken dat de samenleving zich er niet van bewust is wat zulke uitspraken doen met moslims.”

[…]

Wel oordeelt het OM dat de uitspraken van Keijzer onnodig beledigend waren voor een groep mensen wegens ras en godsdienst. De politicus heeft onvoldoende verantwoordelijkheid genomen om te voorkomen dat haar uitspraak zou aanzetten tot onverdraagzaamheid. Daarom concludeert het OM dat Keijzer zich “in beginsel” schuldig heeft gemaakt aan strafbare groepsbelediging.