Hoe ziet Nederland er in 2050 uit? ‘Het kan heel mooi worden’

Ethel Parkinson Jong Holland 1909 plaat H” by janwillemsen is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Met het Voorontwerp Nota Ruimte legde Hugo de Jonge een fundament waar zijn opvolgster als minister van Ruimtelijke Ordening, Mona Keijzer, op kan bouwen. Hoe ziet Nederland eruit in 2050 en 2100?

Er ligt een mooi Nederland in het verschiet, zegt rijksbouwmeester Francesco Veenstra. “Een land waarin onze leefwereld er gezonder en beter op wordt.” Maar voor het zover is moet er nog wel wat gebeuren. “We moeten de logica van de geografie van ons land weer aanboren.”

Nederland gaat er in de loop van deze eeuw heel anders uitzien, verwacht Marjolijn Haasnoot, expert klimaatadaptatie bij Deltares en hoogleraar in Utrecht. “Dat zal ook moeten. Kijk naar wat de overstromingen onlangs in Zwitserland teweegbrachten, naar de waterkwaliteit die moet verbeteren en de droogte waarmee we vaker te maken zullen krijgen. We moeten blijven meebewegen met de klimaatverandering. Daarvoor moeten we ook ongemakkelijke keuzes durven maken. En nieuwe projecten ontwikkelen waarvan we nog niet weten hoe ze precies uitpakken, zoals eerder is gebeurd met de Zandmotor en de Marker Wadden.”

Ontwerpend onderzoek, noemt de Delftse hoogleraar management stedelijke ontwikkeling Ellen van Bueren dat. “Denken in eindbeelden helpt om de zoekrichting te bepalen, elkaar bij de les te houden en los te komen van het hier en nu. Maar we moeten niet verwachten dat die eindbeelden een-op-een realiseerbaar zijn.”

“Belangrijk is dat we besluiten durven te nemen en goed kijken wat daarvan de gevolgen zijn, en bijsturen waar nodig”, vervolgt de hoogleraar. “Het denken in (eind)beelden helpt daarbij; het maakt voor ieder inzichtelijk waar grote complexe keuzes om gaan en toe kunnen leiden. We staan voor heel grote veranderingen. Niets doen is geen optie, de toekomst is al gaande.”

Financieel Dagblad 6 oktober 2017
https://fd.nl/economie-politiek/1221025/stef-blok-ik-ben-de-eerste-vvd-er-die-een-heel-ministerie-heeft-doen-verdwijnen

Veenstra, Haasnoot en Van Bueren reflecteren op verzoek van Trouw op het Voorontwerp Nota Ruimte dat de inmiddels afgezwaaide minister Hugo de Jonge in de laatste week van juni naar de Tweede Kamer stuurde. De 124 pagina’s tellende notitie was precies op tijd klaar om te dienen als overdracht aan zijn opvolgster Mona Keijzer, die gaat uitwerken hoe Nederland er in 2050 en 2100 uit kan zien.

Nederland was helemaal niet af

Keijzer doet dit vanuit het herstelde ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, dat in 2010 werd afgeschaft. “Nederland was af, zo was de gedachte”, herinnert Veenstra zich. “En de bouw lag op zijn gat. Huizen werden niet verkocht. 

VOORONTWERP NOTA RUIMTE