Roep om einde aan ‘incasso-industrie’ te maken

leisure time, park bench, sleep
Photo by Peggy_Marco on Pixabay

Incassobureaus moeten niet langer miljarden kunnen verdienen aan kwetsbare mensen in betalingsnood. De Consumentenbond wil een einde aan excessieve incassokosten en maant het nieuwe kabinet tot actie. Ook wil de belangenclub proefprocessen voeren om de redelijkheid te checken, zegt directeur Sandra Molenaar.

“Wij vinden het al jaren persvers dat bedrijven hun businessmodel baseren op incassokosten, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. “Zo verdienen ze aan het leed van anderen.” Weliswaar is het toezicht op de sector sinds de financiële crisis aangescherpt en gelden er maximale incassokosten, het blijft zwaar onvoldoende. “Een kleine schuld van bijvoorbeeld 50 euro kan nog steeds oplopen tot 800 euro of meer. Dat is pervers.”

In het Manifest Eerlijk Incasseren doet de Consumentenbond voorstellen die het einde van de commerciële incasso-industrie betekenen. Dat wordt hoog tijd, aldus Molenaar, die benadrukt dat liefst 600.000 huishoudens in ons land – één op de elf gezinnen – met probleemschulden kampen. 

[..]

Wat moet er veranderen?

“We willen dat incassobedrijven enkel nog de werkelijk gemaakte kosten rekenen. Waarom betaal je bij 5000 euro schuld veel meer dan bij slechts 50 euro? Het versturen van een incassobrief kost echt niet meer. De volgorde van het afbetalen moet ook worden omgedraaid, zodat eerst de schuld zelf en dan pas de incassokosten en rente worden betaald. Incassokosten stapelen zich zo op, voor sommige incassobureaus is dat een verdienmodel. Door te rekken verdienen ze nóg meer.”

Als Consumentenbond willen jullie ook een verbod op het doorverkopen van schulden

“De partij die schulden opkoopt heeft totaal geen benul van de oorspronkelijke schuld en mist binding met de consument. De opkoper wil het aankoopbedrag terugverdienen, over de rug van de schuldenaren. Dat moeten we als maatschappij niet willen.”