Hete huizen in Nederland: ‘Ik heb het gevoel dat ik niet eens kan ademen als ik aan het slapen ben’

Er is een nieuw, bijna onopgemerkt probleem in Nederlandse huizen geslopen: hitte. En vooral voor ouderen is dat gevaarlijk.

“Het zijn hele mooie huizen, en het uitzicht is natuurlijk prachtig”, zegt Ada Wilton (80) terwijl ze het gordijn een stukje openschuift. Samen met haar hond Ollie woont Wilton op de tiende verdieping van de Akropolistoren, een appartementencomplex op het Zeeburgereiland in Amsterdam. Beneden stroomt het IJ en verderop liggen de dorpjes ten noorden van Amsterdam tussen de polders. Er is één probleem, zegt Wilton. “Zodra de zon begint te schijnen in de zomer wordt het hier binnen ontzettend warm. De temperatuur kan oplopen tot 33 graden.”

De Akropolistoren is met veertien verdiepingen het hoogste gebouw van het eiland, en is voor mensen van boven de 55 jaar. De flat is gemaakt van lichtgrijze bakstenen, met uitstekende balkons op ogenschijnlijk willekeurige plekken. De appartementen zijn goed geïsoleerd: ze hebben energielabel A. Dat is fijn voor in de winter, maar de architect lijkt niet nagedacht te hebben over de zomer.

[…]

Last van het hart en de longen

Hoe het voelt om in een warm huis te wonen? Mevrouw Wilton krijgt het benauwd, en heeft last van haar hart en longen. “Veel mensen die hier wonen zijn boven de 70 jaar, dan is een appartement van 33 graden gevaarlijk. Zulke temperaturen veroorzaken letsel.” Andere bewoners die Investico spreekt willen liever niet met hun naam in de krant omdat ze geen problemen willen met de corporatie of buren, maar ook zij merken de gevolgen van de hitte in hun huis.

“En het wordt met klimaatverandering natuurlijk steeds warmer”, zegt Wilton. “Daar zijn deze woningen niet op ingesteld.” Als het warm wordt doet ze alle gordijnen dicht, aan de binnenkant van haar slaapkamerramen zitten extra zonwerende luxaflex. “Maar de warmte trekt in de muren, het gebouw blijft zo nog lang warm nadat het buiten is afgekoeld.”