Eerste klimaatadvies aan nieuw kabinet: snel beleid nodig om CO2 uit de lucht te verwijderen
Klimaatbeleid
Als Nederland zijn klimaatdoelen wil halen, dan moet het kabinet dringend gaan nadenken over het verwijderen van broeikasgassen, bijvoorbeeld via futuristische CO2-zuigers. Dat adviseert de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) woensdag.
Staat de Noordzee straks vol platformen met gigantische CO2-stofzuigers? Of gaat Nederland massaal biomassa importeren, dat hier verbranden en het broeikasgas afvangen en opbergen?
Over deze vragen moet het nieuwe kabinet zo snel mogelijk beleid gaan maken, wil Nederland in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat is het dringende advies van de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) aan het kersverse kabinet en het nieuwe ministerie van Klimaat enGroene Groei.
De Nederlandse overheid heeft – samen met andere EU-lidstaten – afgesproken dat het in 2050 netto nul uitstoot heeft. Maar niet elke sector is volledig CO2-vrij te krijgen. Vliegtuigen stoten waarschijnlijk ook in 2050 nog wat broeikasgassen uit, net zoals de landbouw en mogelijk de chemische industrie. Het Planbureau voor de Leefomgeving schatte eerder dat rond 2050 nog zo’n 15 tot 40 megaton CO2 per jaar ‘overblijft’.
Miljardenrekening
Dit betekent dat Nederland actief CO2 uit de lucht moet gaan verwijderen, zegt de WKR nu. Momenteel gebeurt dit nog niet, en er zijn nog nauwelijks plannen voor. “De overheid moet dit beleid meteen gaan maken”, zegt Heleen de Coninck, klimaathoogleraar en plaatsvervangend voorzitter van de WKR. “Zo niet, dan zijn de nodige technologieën niet op tijd ontwikkeld, en leg je een miljardenrekening neer bij mensen in de toekomst.”