Piek aan tekenbeten verwacht en hoe voorkom je de ziekte van Lyme?
Een tekenbeet kun je het hele jaar oplopen, maar wetenschappers van het RIVM en Wageningen Universiteit verwachten de komende weken een piek. Hoe gevaarlijk zijn die beestjes en hoe voorkom je een tekenbeet? Hier onze ultieme gids met de prangendste vragen over teken.
Jaarlijks worden ongeveer anderhalf miljoen mensen in Nederland gebeten door een teek. Het aantal gemelde tekenbeten steeg van 2007 tot en met 2017 met 30 procent. Het weer speelt een belangrijke rol: teken houden van een vochtige omgeving. […]
Teken zijn het actiefst in de maanden mei, juni en juli, maar ook daarbuiten kun je een tekenbeet oplopen. Teken zijn vanaf zo’n 7 à 8 graden actief.
Op de Tekenradar van het RIVM en de Wageningen Universiteit zijn hotspots met veel teken (rood gekleurd) zijn gebieden zoals de Veluwe en de duinen. In oranje en geel gemarkeerde regio’s zijn minder tekenbeten per vierkante kilometer, maar het risico is nergens nul.
Van alle mensen die een tekenbeet oplopen, gebeurt dat bij één op de drie in de tuin. Uit recent onderzoek blijkt dat ze zelfs op een gekortwiekt grasveldje in de achtertuin kunnen zitten.
Hoe voorkom je dat je ziek wordt van een tekenbeet?
De beste manier is natuurlijk: voorkomen dat je een tekenbeet oploopt. De beestjes zitten meestal in het struikgewas, op dode bladeren of op grassprieten. ‘Door bij een wandeling op de paden te blijven verklein je het risico op een beet. Let verder goed op je kleding: draag lange mouwen en lange broeken, en stop je broekspijpen in je sokken. Jezelf insmeren met Deet helpt ook. […]
Teek gevonden? Gebruik geen ontsmettende middelen zoals jodium en alcohol voordat je de teek gaat verwijderen, zo voorkom je dat de teek schrikt en eventueel besmette maaginhoud het wondje insijpelt. Haal de teek rustig weg met een scherpe pincet. Plaats deze zo dicht mogelijk tegen de huid en trek de teek er recht uit.