Aboutaleb over opvolger Carola Schouten: ‘Een warm mens met het hart op de goede plek’

Burgemeester Ahmed Aboutaleb, Tiny Blaak-Koop
Tiny Blaak-Koop met burgemeester Ahmed Aboutaleb

Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zijn beoogd vervanger Carola Schouten ‘alles in huis’ om een uitstekend burgemeester van Rotterdam te worden. “Worden, want in Rotterdam ben je niet burgemeester vanaf dag één. Rotterdammers slaan hun burgemeester tot burgemeester.”

Aboutaleb zegt positief verrast te zijn door de warme ontvangst voor de nieuwe burgemeester, zowel in de pers als in de samenleving. “Ik hoop dat die warmte nog heel lang mag blijven, want de burgemeester en de samenleving hebben elkaar nodig.”

De huidige burgemeester en de voormalig minister zijn geen onbekenden voor elkaar. “Ik ken haar al heel lang. Uit de tijd dat ze in de Tweede Kamer zat, maar ook als minister. Het is een warm mens met het hart op de goede plek.”

Volgens de afzwaaiend burgervader zal dat laatste haar goed van pas komen. “Het is niet alleen de wet- en regelgeving die relevant is voor een burgemeester, maar ook je persoonlijke inborst en hoe je je geweten gebruikt. Op dat gebied is ze goed uitgerust om burgemeester te worden.”