Te weinig woningbouwplannen om ambities waar te maken

housebuilding, handyman, construction site
Photo by Alexas_Fotos on Pixabay

De ambitie om jaarlijks honderdduizend woningen bij te bouwen wordt pas op zijn vroegst in 2026 voor het eerst waargemaakt. Dit blijkt uit een analyse van de woningbouwplannen in Nederland door onderzoeksbureau Locatus.

In het coalitieakkoord van kabinet-Rutte IV werd de wens vastgelegd dat er jaarlijks honderdduizend nieuwe woningen gebouwd moeten worden vanaf 2024. Ook in het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet staat dit aantal opgenomen als politiek doel. De coalitie ziet het terugdringen van het woningtekort als hoogste prioriteit. Uit de woningbouwplannen die tot dusver bij Locatus bekend zijn, blijkt echter dat deze ambitie pas in 2026 wordt waargemaakt.

Van de woningen in nieuwbouwplannen moet minstens 30 procent sociale huur zijn, eist het nieuwe kabinet in het hoofdlijnenakkoord. Vooralsnog wordt deze eis met de plannen die nu op tafel liggen nog niet gehaald. […]

Het grootste deel van de bouwplannen richt zich momenteel op de Randstad. In totaal staat meer dan 60 procent gepland in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Een veel kleiner deel van de nieuwe woningen zal worden gebouwd in de overige negen provincies.

Vlak voordat het nieuwe kabinet werd geïnstalleerd werd het voorontwerp van de Nota Ruimte gepubliceerd. In het rapport wordt de wens beschreven meer woningen te bouwen buiten de Randstad.