Opstartproblemen bij het Zweedse Northvolt, dé hoop voor Europese batterijproductie

Spisen, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Northvolt heeft moeite met het opschalen van de productie in het Noord-Zweedse Skellefteå. Hierdoor moeten mogelijk ook plannen voor batterijfabrieken in onder meer Duitsland worden bijgesteld. Topman Peter Carlsson spreekt van een „strategische analyse”.

Een tegenvaller voor de grote batterij-ambities van de Europese Unie: het Zweedse Northvolt, dé hoop van het continent om eigen batterijen te produceren, heeft het zo moeilijk met het opstarten van productie dat het overweegt de ambities bij te stellen. Dat heeft topman Peter Carlsson gezegd in een interview met de Financial Times.

Northvolt is de bekendste naam in het Europese batterijenlandschap. De EU wil graag minder afhankelijk worden van Aziatische batterijcellen voor bijvoorbeeld de productie van elektrische auto’s. Northvolt heeft daar, met Europese financiële steun, agressieve plannen voor: het heeft in Noord-Zweden vlak onder de poolcirkel een enorme fabriek, en werkt tegelijkertijd aan de bouw van een handvol fabrieken op andere plekken in Europa en in Canada.

Bij de Zweedse fabriek in Skellefteå blijft het bedrijf echter moeite houden met het opschalen van productie, waardoor het bedrijf nu een „strategische analyse” gaat doen van de groeiplannen, aldus topman Carlsson. „De hoofdmotor van Skellefteå moet draaien voordat we volgende stappen nemen.” Daarmee lijkt hij te hinten op het bijstellen van de plannen voor andere fabrieken, waaronder in Duitsland en Zweden.