Femke Wiersma, de nieuwe minister van Landbouw: Mestdebat gaat toch niet door, oppositie boos

Spreading farm yard manure” by naturalengland is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Mestdebat gaat toch niet door, oppositie boos

Rond deze tijd zou er nog een commissiedebat beginnen over de mestcrisis. Maar de coalitiepartijen hebben dat debat, met de nieuwe minister Wiersma van Landbouw, op het laatste moment uitgesteld tot na de zomer. Tot woede van de oppositiepartijen. Zij vinden het een schoffering van de Tweede Kamer en wijzen erop dat premier Schoof vanmorgen juist heeft gezegd dat er door de komst van een extraparlementair kabinet minder coalitiedwang zou zijn. Daar komt dus al meteen niet veel van terecht, vindt de oppositie.

De Kamer zou met Wiersma praten over de problemen die veehouders hebben, nu ze mogelijk met hun mest blijven zitten die ze door de stikstofregels niet mogen uitrijden. Die problemen zijn acuut, vinden veel partijen.

Femke Wiersma, de nieuwe minister van Landbouw, heeft een roze bril nodig om een oplossing te zien voor de mestcrisis

Ze is pas een dag minister, maar de Tweede Kamer eist woensdag al oplossingen van Femke Wiersma voor de acute mestcrisis. Die lijken er niet te zijn, dus de BBB-bewindsvrouw zal zich met blufpoker door haar eerste Kamerdebat moeten slaan.

[…] De milieuproblemen in de sector zijn zo groot, dat alleen bewindspersonen die door een roze bril kijken nog een uitweg zien.

Oud-minister Piet Adema (ChristenUnie) bekende vorige week aan een NRC-journalist dat hij het twee dagen na zijn beëdiging al niet meer zag zitten. Nadat hij zich had ingelezen en de volle omvang van de problemen tot hem was doorgedrongen, overwoog hij zijn partijleider Gert-Jan Segers te bellen met de woorden: ‘Het waren twee mooie dagen’. […]

Femke Wiersma ziet – gelukkig voor haar – oplossingen waar anderen die niet zien. Daarin volgt ze het verkiezingsprogramma van haar partij, die het landbouw- en natuurbeleid drastisch wil omgooien. Ze wil de PAS-melders (een paar duizend boeren die buiten hun schuld zonder natuurvergunning zitten) helpen door een ‘rekenkundige ondergrens’ voor natuurvergunningen in te voeren – een idee uit de koker van coalitiepartij NSC. […]

Woensdagavond verwacht de Tweede Kamer dat ze met werkbare oplossingen komt voor de mestcrisis. Nederlandse veehouders zitten met grote mestoverschotten, omdat ze sinds begin dit jaar minder dierlijke mest over hun land mogen uitrijden. […]

Mocht dat al lukken, dan gebeurt dat niet vandaag of morgen. De Tweede Kamer wilde per se nog voor het zomerreces in debat met de nieuwe minister over het mestbeleid, omdat eventuele hulpmaatregelen volgens een Kamermeerderheid niet kunnen wachten tot na de zomer. Daarvoor is de nood onder veehouders te hoog.