Keti Koti Rotterdam: zo herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij

Keti Koti optocht Amsterdam” by Oneworld.nl is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Tijdens het jaarlijkse Keti Koti herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Antillen. In Rotterdam is de officiële herdenking op zondag 30 juni bij het slavernijmonument op de Lloydkade. Daarnaast zijn er festivals, een kleurrijke parade, festivals en gratis maaltijden.

Keti Koti (spreek uit als: kittie-kottie) is een Surinaams begrip. Het betekent ‘Ketenen Gebroken’ in het Sranantongo, een in Suriname gesproken taal. Die ketenen werden gebroken op 1 juli 1863: op die dag schafte het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen af.

Keti Koti Rotterdam is een initiatief van stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst. De stichting wil de kennis en het bewustzijn vergroten over de geschiedenis die inwoners van Rotterdam met elkaar delen. In 2013 is het Rotterdamse slavernijmonument onthuld en daarmee is het Keti Koti festival in de huidige vorm ontstaan. Ieder jaar wordt op 30 juni de slavernijgeschiedenis herdacht en op 1 juli de afschaffing gevierd.

Herdenking

Op zondag 30 juni is de officiële herdenking bij het slavernijmonument aan de Lloydkade. Om 15.15 uur start er een optocht vanaf het Maaspodium en aansluitend vindt de bloemenceremonie plaats. Bezoekers kunnen bloemen in de Maas gooien ter nagedachtenis aan de tot slaafgemaakten die de overtocht niet overleefden. Om 16.00 uur begint het podiumprogramma met onder andere burgemeester Aboutaleb en Carlos Goncalves, de voorzitter stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst. Op zaterdagochtend 29 juni wordt er ook stilgestaan bij Keti Koti met een dienst in de Laurenskerk.

Keti Koti Festival

Op maandag 1 juli is het tijd om te vieren. Om 13.00 uur start de Bigi Spikri Optocht vanaf recreatiecentrum Oostervant. De tocht eindigt in het Wijkpark Oude Westen, waar van 12.00 tot 22.00 uur het Keti Koti Festival plaatsvindt. Er zijn een markt, foodcourt en muziekoptredens van onder andere Ebony Winter, Kuwanwano, One Man en de Corona Band.

Ook op het Schouwburgplein geniet je van muziek. Op het podium verschijnen onder andere Winne, Kris Berry, Oma Ka, de Fula Band en Tabanka. Dit festivalterrein is open tussen 16.00 en 23.00 uur. Ben je met kinderen op pad, stap dan vooral De Doelen even binnen. Daar is het kinderprogramma met onder andere een modeshow met traditionele klederdrachten.