Droom en Daad redt met gift van 80 miljoen euro prestigieuze verbouwing museum Boijmans

© Rotterdam/Mecanoo – museum Boijmans
© Rotterdam/Mecanoo – museum Boijmans
© Rotterdam/Mecanoo – museum Boijmans

De vastgelopen renovatie van het Rotterdamse topmuseum Boijmans Van Beuningen is gered door ‘de grootste particuliere gift ooit’. De miljardairsfamilie Van der Vorm trekt alsnog de portemonnee en legt maar liefst 80 miljoen euro op tafel voor dit prestigeproject. Maar wel op voorwaarde dat de gemeente ook nog een flink bedrag extra betaalt.

Stichting Droom en Daad is de culturele liefdadigheidsclub van de publiciteitsschuwe miljardairsfamilie Van der Vorm, met als doel ‘om Rotterdam mooier en beter te maken’. De stichting strooit met miljoenen in de culturele sector en bouwt zelfs een eigen museum op Katendrecht.

Niet alleen cultuur trouwens: het is dezelfde familie die onlangs ook in het nieuws kwam toen ze bekendmaakte jaarlijks de schulden te willen aflossen van duizend arme gezinnen in Rotterdam.

Maar rondom het belangrijkste en meest prestigieuze museum van de stad, het sinds 2019 gesloten Boijmans Van Beuningen, wilde het maar niet lukken. Ooit waren de partijen dicht bij een deal, maar dat ketste af vanwege uiteenlopende visies en botsende ego’s.

Een kier

Volgens bronnen heeft Aboutaleb – in de nadagen van zijn burgemeesterschap – de afgelopen tijd een uiterste poging gedaan om Droom en Daad weer aan tafel te krijgen. Directeur Wim Pijbes heeft altijd gezegd dat de deur op een kier stond zolang er maar een goed plan op tafel ligt voor Boijmans.

Dit nieuwe plan werd vrijdagochtend gepresenteerd door architect Francine Houben. Met de mededeling dat Droom en Daad 80 miljoen bijdraagt. Maar ook de gemeente draagt een kleine 50 miljoen meer bij dan aanvankelijk afgesproken, voornamelijk vanwege stijgende bouwkosten. Het gaat om veel geld: het totaalbedrag komt op 352 miljoen euro, waarvan 270 voor rekening van de gemeente. Terwijl de stad flink bezuinigt op andere sectoren, zullen wethouders Maarten Struijvenberg (financiën) en Said Kasmi (cultuur) dit plan door de gemeenteraad moeten loodsen.

Recentelijk maakten wij deze foto’s tijdens de grote verbouwing – Snakken naar Boijmans!