Dit verandert er op 1 juli voor je portemonnee

banknotes, euro, paper money
Photo by martaposemuckel on Pixabay

[…] Allereerst het goede nieuws. De minimumlonen en uitkeringen gaan omhoog. Zo stijgt het bruto minimumloon van 13,27 naar 13,68 euro per uur. Wie 40 uur per week werkt en het minimumloon verdient, gaat er netto ruim 43 euro per maand op vooruit.

Aanvankelijk was er sprake van een extra verhoging van het minimumloon van 1,2 procent. Maar dat plan kreeg geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Veel uitkeringen zijn gekoppeld aan het minimumloon en gaan daarom ook omhoog. Het gaat bijvoorbeeld om de AOW, de WW en de Ziektewet. Zo komt de AOW vanaf 1 juli uit op netto 1.486,24 euro per maand voor alleenstaanden. Wie samenwoont of is getrouwd, komt uit op 1.010,69 euro.

[….]

Huren gaan met 5 procent omhoog

Wie een woning huurt bij een corporatie, betaalt vanaf juli gemiddeld 5,1 procent meer. Bij een kale huurprijs van 600 euro, betekent het een verhoging van ruim 30 euro per maand. Wie in een tochtig huis woont, krijgt in veel gevallen een lagere verhoging of gaat zelfs helemaal niets extra’s betalen. Wie een lager inkomen heeft, krijgt mogelijk meer huurtoeslag.

Huren in de vrije sector aan banden

Wie een woning huurt in de vrije sector gaat in de toekomst mogelijk minder betalen. Op 1 juli gaan nieuwe regels in waarin de kwaliteit van een woning wordt gekoppeld aan de maximale huurprijs, via het zogeheten puntenstelsel. Dit stelsel is er al een tijdje, maar geldt met ingang van juli ook voor iets duurdere huurhuizen.

Ook hier geldt dat de nieuwe regels alleen van toepassing zijn op nieuwe overeenkomsten. Je huidige huurcontract wordt dus niet aangepast.

Postzegels 5 cent duurder

Een brief versturen wordt duurder. PostNL schroeft de prijs van een postzegel per 1 juli op van 1,09 naar 1,14 euro. Wie een brief naar het buitenland wil sturen, is eveneens 5 eurocent duurder uit en betaalt voortaan 1,80 euro. De tarieven voor het versturen van een pakket gaan niet omhoog.