FORMATIE: MILIEUDEFENSIE: ‘Simpele aanpassing energiebelasting kan zorgen voor minder uitstoot CO2 en lagere kosten voor huishoudens’

energiekosten energietarieven
Electric power plug with Euro banknote on cord with yellow background” by focusonmore.com is licensed under CC BY 2.0

Milieudefensie liet een onafhankelijk onderzoeksbureau een plan doorrekenen voor een alternatieve energiebelasting. Én de uitstoot verminderen, én de energiekosten verlagen – het zou moeten kunnen. Niet iedereen is overtuigd.

Het aanstaande kabinet kan met een relatief simpele aanpassing in de energiebelasting ervoor zorgen dat huishoudens aanzienlijk minder koolstofdioxide (CO2) uitstoten én de energiekosten voor negen op de tien huishoudens verlagen. Dat volgt uit maandag gepubliceerde modelberekeningen die onafhankelijk onderzoeksbureau Kalavasta, in opdracht van Milieudefensie, uitvoerde. Als de aanstaande coalitie de plannen uitvoert die in het vorige maand gepubliceerde hoofdlijnenakkoord staan (dus zonder het alternatieve plan van Milieudefensie), dan gaan huishoudens volgens hetzelfde rekenmodel van Kalavasta juist meer CO2 uitstoten dan nu.

De aanstaande coalitie PVV, VVD, NSC en BBB wil én het Europese doel halen dat Nederland in 2030 55 procent minder broeikasgassen uitstoot dan in 1990, én de bestaanszekerheid vergroten. […]

Wat is het plan voor energiebelasting van Milieudefensie en Kalavasta? […] „Iemand die bovengemiddeld veel verbruikt, betaalt dan juist relatief veel belasting.” Zo zou iemand met een jaarlijks gasverbruik boven de 2.000 kuub 7,66 euro per kuub aan belasting betalen. Dat is behoorlijk veel belasting: dit jaar betaal je gemiddeld bijvoorbeeld ongeveer 70,5 cent per kuub gas.

[…]

Huishoudens zouden gemotiveerd worden om minder gas te gebruiken, door de extreem hoge belasting voor veelgebruikers en de juist extreem lage tarieven voor zuinige huishoudens.

Bovendien gaat, volgens de modelresultaten, 90 procent van de huishoudens minder betalen voor hun energie dan als de plannen van het hoofdlijnenakkoord worden uitgevoerd. De 20 procent laagste inkomens betalen gemiddeld 200 euro per jaar minder voor hun energie. Alleen de rijkste 10 procent betaalt meer: gemiddeld zo’n 400 euro per jaar. De kosten voor de regering blijven min of meer hetzelfde, aldus de onderzoekers.

[…]

Wat is volgens Harmsen -onderzoeker energiebeleid aan de Universiteit Utrecht en niet bij de studie betrokken- dan wel een goede oplossing? „Om én CO2-uitstoot te reduceren, én energiearmoede [als een huishouden een te groot deel van het besteedbaar inkomen kwijt is aan energie] aan te pakken, is het slimmer om prioriteit te geven aan het isoleren van woningen van huishoudens die rond en onder de energiearmoedegrens zitten. Zo krijgen ook zij een lage energierekening.”